Neobvyklý měsíc planetky „Dinky“ má dvě oddělené půlky. U sebe je drží gravitace

Neobvyklý vesmírný systém popsal tým výzkumníků z Německa, který analyzoval snímky americké sondy Lucy. Ta už loni odeslala na Zemi obrázky maličké planetky zvané Dinkinesh, okolo které obíhá zvláštní přirozená družice rozdělená na dvě části, které pohromadě drží slabá gravitace. Podobnou oběžnici dosud vědci ve vesmíru nepozorovali, píše agentura DPA.

„Gravitační síla je velmi slabá, ale stačí na to, aby obě části držela u sebe,“ vysvětlil planetolog a spoluautor studie Stefano Mottola z Německého centra pro letectví a kosmonautiku (DLR).

Odborníci podivuhodný systém objevili už loni v listopadu na snímcích, které Lucy pořídila na cestě k planetkám u Jupiteru. Po analýze dostupných dat své poznatky zveřejnili v odborném časopise Nature.

Zatím není jasné, jak dvojitý měsíc vznikl. Dvě téměř spojené přirozené družice, pojmenované Selam, měří v průměru 210 a 230 metrů. Planetka Dinkinesh, přezdívaná Dinky, kolem které oběhnou za zhruba 52 hodin, má v průměru 3,1 kilometru.

Sonda Lucy snímky planetky pořídila při průletu ze vzdálenosti asi 430 kilometrů, když se nacházela zhruba 470 milionů kilometrů od Země v hlavním pásmu planetek mezi Marsem a Jupiterem.

Dinkinesh dostal své jméno stejně jako sonda Lucy podle slavného kosterního nálezu samice australopitéka v Etiopii v roce 1974. V amharštině je tento nález známý právě pod jménem Dinkinesh, což znamená: „Jsi překrásná“. Jméno měsíců, Selam, ve stejném jazyce označuje mír.