TÉMA

Přirozená družice

Neobvyklý měsíc planetky „Dinky“ má dvě oddělené půlky. U sebe je drží gravitace

Neobvyklý vesmírný systém popsal tým výzkumníků z Německa, který analyzoval snímky americké sondy Lucy. Ta už loni odeslala na Zemi obrázky maličké planetky zvané Dinkinesh, okolo které obíhá zvláštní přirozená družice rozdělená na dvě části, které pohromadě drží slabá gravitace. Podobnou oběžnici dosud vědci ve vesmíru nepozorovali, píše agentura DPA.
3. 6. 2024|

Írán se pokusil dopravit na oběžnou dráhu satelit. Neuspěl

Írán se v úterý bez úspěchu pokusil vyslat do vesmíru družici. Kvůli potížím nosné rakety se ji nepodařilo dopravit na oběžnou dráhu, oznámila agentura Reuters.
15. 1. 2019|

SpaceX musí propustit desetinu zaměstnanců. Muska zlobí program satelitů

Vesmírná společnost SpaceX amerického podnikatele Elona Muska propustí zhruba deset procent ze svých více než šesti tisíc zaměstnanců. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Los Angeles Times s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.
14. 1. 2019|

Nebe nad Novým Zélandem rozzářila ohnivá koule. Šlo o padající družici

O víkendu zaznamenaly televizní kamery na Novém Zélandu pád záhadného ohnivého tělesa. Zachytily ho během kriketového zápasu. Rusko nyní potvrdilo, že se jednalo o jeho vojenskou družici.
10. 1. 2019|

Sonda u asteroidu Didymos pomůže pochopit, jak bránit Zemi před planetkami. Podíleli se na ní i Češi

V roce 2023 poletí do vesmíru bezpilotní mise Hera. V jejím rámci je i nanosatelit Apex, který vyvíjí mezinárodní konsorcium s českou účastí. Mise, za kterou stojí Evropská kosmická agentura (ESA), má prozkoumat následky záměrné srážky americké sondy Dart s asteroidem Didymos, která by měla nastat v roce 2022.
10. 1. 2019|