NASA zrušila první čistě ženský výstup do kosmického prostoru. Astronautce nesedl skafandr

Americká kosmická agentura NASA oznámila, že musí zrušit plánovaný vůbec první výstup dvou astronautek do volného kosmického prostoru. Příčinou je mimo jiné nedostatek vhodných skafandrů, které by oběma ženám pohodlně padly tak, aby v nich mohly splnit zadané úkoly. Těch se tak chopí smíšená dvojice.

Na začátku měsíce NASA oznámila, že do volného kosmického prostoru vystoupí z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dvě astronautky. Výstup Christiny Kochové a Anne McClainové měl být prvním, při němž se mimo stanici podívají dvě ženy současně. Jejich cílem měla být výměna baterií za modernější. Doposud byly všechny podobné výstupy vždy složené jen ze dvojic žena-muž nebo muž-muž, a to proto, že na ISS zatím létalo málo astronautek.

V pondělí ale NASA oznámila, že plány se musely změnit. Částečně je příčinou nedostatek vhodných skafandrů. McClainová se zúčastnila výstupu před týdnem a zjistila, že jí na horní polovinu těla nejlépe vyhovuje středně velký oblek. Na stanici je však jen jeden takový a ten připadá na Kochovou.

McClainová byla teprve třináctou ženou, která do vesmíru vystoupila, Kochová měla být čtrnáctou. Pátečního výstupu se tedy zúčastní Kochová společně s Nickem Haguem. McClainová ven z ISS znovu vyrazí až 8. dubna, kdy ji také doprovodí mužský astronaut, Kanaďan David Saint-Jacques. První ženou, která se výstupu do kosmického prostoru zúčastnila, byla před 35 lety sovětská kosmonautka Světlana Savická.

Příčina se může zdát malicherná, ale aby skafandr přesně sedl na tělo astronauta je při tak náročné činnosti, jako je výměna baterií, zásadní. Najít správný skafandr není tak snadné, už jen proto, že astronauti se bez pozemské gravitace „protahují“. Zvětšují se jim vzdálenosti mezi klouby a ploténkami, což vede k poměrně výraznému zvětšení těla. Například McClainová na začátku měsíce na Twitteru uvedla, že je skoro o šest centimetrů vyšší, než když do kosmu odlétala.