Na Borneu testují orangutany na covid. Malajsie se potýká s nejsilnější vlnou pandemie

Přírodovědci a ochránci zvířat otestovali desítky kriticky ohrožených orangutanů v Malajsii. Cílem bylo zjistit, jestli se mezi tato vzácná a zranitelná zvířata nedostal covid-19. Primáti se totiž nemocí mohou snadno nakazit. Vědci provedli asi třicítku antigenních testů na ostrově Borneo. Výsledky výzkumu jsou podle biologů pozitivní: všechny testy byly negativní.

Orangutani se testovali na přítomnost nového koronaviru v této asijské zemi poprvé. Úřady to nařídily poté, co se nakazil personál rehabilitačního centra a parku pro volně žijící zvířata.

„Testování na covid-19 bylo důležitým nástrojem, který nám pomohl v lidské populaci zvládnout tuto pandemii –⁠ a podobně důležité je i pro tuto populaci orangutanů,“ uvedl pro agenturu AFP Sen Nathan, který měl projekt na starost.

„Tato nemoc by mohla mít obrovský negativní vliv na jejich zdraví a zpomalit jejich rehabilitaci,“ popsal možné problémy, které by zvířata mohly potkat. Veterináři budou orangutany i nadále pečlivě sledovat a pravidelně provádět další antigenní testy, uvedli úředníci.

Primáti a covid

Zvířata se už covidem nakazila vícekrát, právě primáti jsou kvůli své podobnosti s člověkem vystaveni vyšší hrozbě než jiné druhy savců. Například o víkendu zoologická zahrada v Atlantě oznámila, že pozitivní výsledky na covid měla asi desítka jejich goril. Už v únoru 2021 se nakazilo i několik goril v pražské zoologické zahradě. Zatím ale infekce nepřinesly větší problémy a zvířata je vždy přežila.

Malajsie v současné době bojuje se zatím nejhorší vlnou covidu od počátku pandemie. Přestože až do léta boj proti nemoc zvládala, varianta delta se tam v současné době rychle šíří –⁠ aktuálně zaznamenává jednatřicetimilionová země asi 19 tisíc nových případů a kolem tří stovek úmrtí denně.

Šíření je v Malajsii tak rychlé, že se vědci obávají, aby virus nepronikl mezi divoce žijící orangutany –⁠ právě přes orangutany v rehabilitačních zařízeních, kde jsou v užším kontaktu s lidmi. Tito primáti jsou „kriticky ohrožení“. Podle Světového fondu na ochranu přírody se jejich populace za posledních šedesát let snížila o více než padesát procent, protože pralesní prostředí těchto zvířat se postupně kácí, aby uvolnilo místo zemědělským plantážím.