Léky na pálení žáhy mohou zvyšovat riziko alergií. Lepší je změnit jídelníček

Pálení žáhy a překyselení žaludku trápí mnoho lidí. Při problémech se kyselý obsah žaludku vrací zpět do jícnu, kde dráždí citlivou tkáň. Příčinou obtíží je stres, špatná strava a nevhodný pitný režim. Rakouští vědci nyní popsali souvislost mezi užíváním léků na překyselení žaludku a následným výskytem alergií. Vycházeli z celostátních záznamů zdravotních pojišťoven.

Ve studii publikované v odborném časopise Nature Communications se vědci zaměřili především na léky z kategorie inhibitory protonové pumpy (PPIs – proton pump inhibitors). Ty blokují vylučování kyseliny do žaludku a tím mírní pálení žáhy. Jsou velmi oblíbené mezi lidmi, kteří trpí stresem a s ním spojenými problémy se zažíváním.

Často jsou také předepisovány jako podpůrné prostředky při léčbě žaludečních problémů, protože napomáhají hojení poškozené žaludeční sliznice. V Rakousku je v roce 2013 lékaři předepsali 1 540 505 pacientům. Nejznámější látkou z této kategorie je omeprazol. Obsahuje ji například přípravek Losec a v České republice Helicid nebo Omeprazol Mylan.

Souvislost mezi užíváním léků a výskytem alergií

Vědci se zaměřili na pacienty, kterým byla v letech 2009 až 2013 předepsána léčiva na alergie po předchozím užívání léků na překyselený žaludek. „Korelace byla očividná,“ vysvětluje autorka studie Galateja Jordakieva. „Lidem, kteří užívali léčiva ze skupiny PPIs, byly následně dvakrát až třikrát častěji předepisovány léky na alergie.“

Možná souvislost mezi užíváním přípravků na překyselený žaludek a vznikem alergií byla přitom popsána již dříve na zvířecích modelech a menších sledovacích studiích. Až nyní byl ale proveden systematický epidemiologický výzkum – a byl opravdu rozsáhlý. Protože vycházel z údajů pojišťoven, zahrnoval 97 procent obyvatel Rakouska.

  • Korelace znamená vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami. Pokud se mezi dvěma procesy ukáže korelace, je pravděpodobné, že na sobě závisí, nelze z toho však ještě usoudit, že by jeden z nich musel být příčinou a druhý následkem.

Kde je problém?

Kyselé žaludeční šťávy hrají důležitou úlohu při trávení. Obsahují enzymy, které tráví proteiny v potravě. Žaludeční kyseliny také působí jako ochranná bariéra před bakteriemi a dalšími patogeny. Při dlouhodobém užívání léčiv na překyselení žaludku se však ochranná bariéra naruší, a alergeny tak mohou pronikat do trávicího traktu.

Vedoucí výzkumu Erika Jensen-Jarolimová proto varuje před jejich nekontrolovaným používáním: „Léky na překyselení žaludku by se neměly používat déle, než je nezbytně nutné. Narušují trávení proteinů, mění střevní mikroflóru a tím zvyšují riziko alergických reakcí.“ Navíc, léky ze skupiny PPIs léčí pouze symptomy, a ne původ onemocnění. „Při léčbě pálení žáhy by se tak lidé měli spíše zaměřit na změnu životního stylu a snížení stresu,“ dodává Jense-Jarolimová.