Léčbu špatně vyvinuté kyčle vymysleli dva Moravané, připomněl profesor Trč

Tomáš Trč v HPC (zdroj: ČT24)

Česká ortopedická škola dala světu nejpoužívanější léčbu na dysplázii, tedy vývojou poruchu kyčelních kloubů u novorozenců. „Bohužel o tom nikdo na světě vůbec netuší,“ řekl profesor Tomáš Trč v Hyde Parku Civilizace.

Úrazy, vadné držení těla, revmatické choroby a degenerativní změny jsou nejvýraznějšími příčinami bolesti pohybového aparátu. Kdy operovat a kdy neinvazivně léčit? A jak rozhýbat děti?

O ortopedech, kteří se starají o lidi od narození až do konce života, mluvil v Hyde Parku Civilizace Tomáš Trč, přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Mimo jiné konstatoval, že záda nebo klouby bolí každého druhého pacienta praktických lékařů.

Dysplázii vyléčili Češi

Práce ortopeda začíná v současnosti už před porodem, říká Tomáš Trč. „Dítě, které se rodí nožičkama napřed, se dá léčit dříve,“ připomíná oblíbený lékařský bonmot. V České republice dětem s vývojovými ortopedickými vadami pomáhá takzvaný princip trojího síta, který vznikl už za socialismu, ale funguje úspěšně i v současnosti.

Jedná se o tři kontroly, kterými prochází všechny děti narozené v českých porodnicích. Právě tyto kontroly odhalí problémy, jako je například dysplazie kyčlí neboli „kyčličky“. Touto vývojovou vadou u nás podle profesora Trče trpí asi tři procenta dětí, což je výrazně více než jinde na světě.

„Jeden důvod je, že to umíme lépe diagnostikovat,“ vysvětluje Trč. „Například v Alžírsku tuto nemoc neměli, než tam přijel náš bývalý přednosta, ten ji tam poprvé diagnostikoval.“ Další příčinou je podle něj fakt, že v české kotlině je poměrně homogenní obyvatelstvo a sňatky lidí s genetickými vadami tyto problémy šířily.

Tento problém se po celém světě léčí nejčastěji dvěma konzervativními způsoby: jedním z nich je Frejkova peřinka, druhým Pavlíkovy třmeny.

Jak se léčí dysplazie
Zdroj: ČT24

Obě metody vznikly v Česku, oba autoři byli Moravané. „Tyto metody umožnily léčbu dysplázie, která byla do té doby zatížená velkými komplikacemi. Než se objevily, končily děti s dysplázií s úplně poničenými kyčlemi. Ve světě ale nikdo neví, že Bedřich Frejka a Arnold Pavlík byli Češi,“ je líto profesoru Trčovi.

Konzervativní léčba nepomůže asi v 10 procentech případů, statistiky dokazují, že úspěšnost této léčby je velmi vysoká.

Ploché nohy jsou problém malých dětí i dospívajících

Dalším dětským problémem jsou „ploché nohy“. Podle profesora Trče to však není zdaleka tak rozšířený problém, jak se může rodičům zdát. Léčí se také konzervativně: lepší obuví, lehkým cvičením a především chůzí naboso, pak se lépe zapojují drobné svaly na noze.

Pokud ani tohle nestačí, může se, zejména u pubertálních a adolescentních pacientů, přikročit i k řešení chirurgickému.

Problémem je podle Trče nezdravý životní styl mládeže. „Místo aby si zahráli s kamrády fotbal na plácku před domem, dají si ho na počítači.“ A právě tihle lidé mu pak končí v ordinaci. Bez správně rozvinutých svalů se mladé tělo nemůže dobře rozvíjet a má později řadu problémů.

Pořad Hyde Park Civilizace můžete sledovat také jako „podcast“ – tedy čistě ve zvukové podobě: