Izraelský startup poprvé vypěstoval hovězí maso na oběžné dráze

Poprvé v historii se podařilo na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze Země vypěstovat z hovězích buněk poživatelné maso. Vzniklo 339 kilometrů nad zdroji, odkud by mohlo pocházet přirozeně. Technologický startup Aleph Farms ho tam vypěstoval a pak vytiskl na 3D tiskárně. Vědci vycházeli z přirozených procesů, které se odehrávají v přírodě, když se hojí poraněná tkáň.

Původně na oběžnou dráhu letěly jen kmenové buňky odebrané z krávy. Tam je astronauti nechali vyrůst na svalovou tkáň, kterou pak vytiskli na speciální 3D tiskárně schopné pracovat s biologickými materiály. Experiment se úspěšně uskutečnil 26. září v ruské části kosmické stanice. Vývojáři doufají, že díky této technologii by obyvatelé ISS mohli poprvé konzumovat „čerstvé“ maso.

Izraelci začali s touto biotechnologií pracovat teprve loni v prosinci. Tehdy oznámili, že vytvořili první kousek masa. Trvalo jim to dva týdny, maso bylo spíše nechutné, ale od té doby se prý mnohé podařilo zlepšit.

„Dokazujeme, že uměle vypěstované maso se dá produkovat kdykoliv, kdekoliv a za jakýchkoliv okolností,“ uvedl pro deník Guardian Didier Toubia, který je jak zakladatelem, tak i majitelem Aleph Farms. „Můžeme potenciálně poskytovat účinné řešení hladu tím, že budeme produkovat maso blíže těm, kdo ho potřebují, přímo v době, kdy je ho třeba,“ řekl. Pěstované maso je však zatím velmi drahé a jeho výroba velmi náročná na vodu.

„Ve vesmíru nemáme těch deset nebo patnáct tisíc litrů vody, jež jsou třeba ke vzniku jednoho kilogramu masa,“ dodává Toubia s tím, že na Zemi je proces jednodušší.

K čemu je maso ze zkumavky?

Izraelští vědci, stejně jako zástupci dalších organizací a firem, které pracují na vývoji takového masa, se odkazují také na zprávy Mezinárodního klimatického panelu. Ty konstatovaly, že k udržení stabilního klimatu je potřeba výrazně omezit produkci metanu, která vzniká při chovu dobytka. Maso ze zkumavky by tak mohlo snížit emise metanu.

Na této technologii pracuje v současné době několik společností. Kromě Izraelců jsou daleko například také Američané v rámci technologického institutu JUST nebo Nizozemec Mark Post, který na tomto nápadu pracuje již devět let. Zatím je největším problémem cena, která se pohybuje v tisícovkách až desetitisících korun za kilogram.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 2 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
včera v 08:00

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...