Dvojice astronautek vyměnila baterie na kosmické stanici

Dvě americké astronautky ve středu vyměnily zastaralé baterie na vnějším plášti ISS za modernější. Celá náročná akce trvala několik hodin.

Astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová, které jako první ženy bez mužů pracovaly vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) už loni v říjnu, měly za úkol pokračovat v nahrazování nikl-vodíkových baterií modernějšími lithium-iontovými. 

V sobotu 20. ledna by Kochová a Meirová měly na vnější straně orbitálního komplexu výměnu baterií dokončit. Christina Kochová je rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru. Na Mezinárodní vesmírné stanici je 305. den a do svého návratu na Zemi rekord ještě posune.

Venkovní směny

Vůbec první pracovní směnu ženského týmu „venku“ spolu absolvovaly 18. října. Úspěšně při ní splnily úkol nahradit regulátor napájení (BCDU), který o několik dní dříve vypověděl službu. Musely při tom ve skafandrech strávit téměř sedm a půl hodiny, přičemž pracovní doba mimo ISS je obvykle stanovena na šest a půl hodiny.

Pokud práce Kochové a Meirové na výměně baterií proběhne podle plánu, hodlá americká vesmírná agentura ještě v lednu uskutečnit třetí „venkovní“ pracovní směnu. Při ní by astronaut NASA Andrew Morgan a jeho kolega z Evropské vesmírné agentury (ESA) Luca Parmitano, který je v současné době velitelem posádky orbitálního komplexu, měli dokončit instalaci nového chladicího zařízení detektoru kosmického záření, Alfa magnetického spektrometru (AMS).