Deprese zřejmě souvisí s vyšší teplotou těla, popsali vědci. Otestují, jestli to půjde využít pro terapii

Deprese je spojená s vyšší tělesnou teplotou, zjistil tým amerických vědců. Tento fenomén sice zatím plně nechápou, začali ho ale už hlouběji studovat na lidských dobrovolnících. Cílem je tuto zvláštní souvislost popsat přesněji.

Studie je krásnou ukázkou toho, kam se může výzkum dostat. Vědci totiž původně v tomto projektu chtěli zjistit, zda by se nedaly využít přenosné senzory tepla pro odhalení infekce virem SARS-CoV-2. Pro to sice nenašli úplně silné důkazy, ale díky tomu, že sledovali velké množství lidí, narazili na něco jiného. Popsali to v odborném žurnálu Scientific Reports.

Když dali dohromady nasbíraná data, jež získali asi od dvaceti tisíc osob, zjistili, že existuje silná souvislost mezi vyšší tělesnou teplotou a výskytem příznaků deprese. A čím vyšší naměřená teplota byla, tím byla deprese závažnější.

Výsledky nebyly úplně překvapivé, protože je naznačovaly už starší a mnohem menší výzkumy. Pozoruhodná ale byla pravidelnost tohoto spojení a také síla přímé úměry mezi výškou teploty a mírou deprese.

Autoři výzkumu nebyli schopni zjistit, jestli je souvislost příčinná, a už vůbec ne to, jak tento vztah funguje. Je tedy možné, že deprese lidem zvyšuje teplotu, že vyšší teplota způsobuje depresivní stavy, ale také mohou působit oba faktory současně. Může se také jednat o něco úplně jiného – nějaký vliv, který se projevuje současně jak v teplotě, tak i v depresi.

Studie v sauně

Autoři si ani netroufají hádat, co by mohlo hrát hlavní roli. Rozhodli se to ale hlouběji prozkoumat v menší studii. Ta by měla ověřit potenciální vliv změny teploty na lidské zdraví na příkladu jedné konkrétní terapie. Vědci budou zjišťovat, jaký vliv má na léčbu lidí s klinicky diagnostikovanou depresí saunování.

Dvě skupiny pacientů budou léčeny úplně stejně, jen jedna bude mít navíc naordinováno používání sauny. Pokud se tam nějaký vliv projeví, dojde k dalšímu výzkumu, který by mohl ověřovat už vliv samotného tepla.

Autoři věří, že uspějí, údaje podle nich totiž naznačují potenciál léčby deprese založené na změnách teploty, která nezahrnuje ani léky, ani tradiční psychoterapii.