Covid nevznikl jako zbraň, usuzují americké tajné služby. O úniku z laboratoře nemají důkaz

Americké tajné služby nenašly žádný přímý důkaz, že by na začátku pandemie covidu-19 stál incident ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu. Dokazují to odtajněné informace, o kterých informovala agentura Reuters.

O původu pandemie vedou odborníci i politici spory prakticky od jejího vyhlášení v roce 2020. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku března potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře ve Wu-chanu.

Některé americké vládní úřady nicméně stále dávaly přednost teorii, že nákaza se přenesla ze zvířete na člověka přirozeně – tuto teorii podporuje také většina vědců.

Nyní zveřejněné materiály ukazují, že američtí zpravodajci nemají žádný jasný důkaz, který by původ pandemie spojil s čínským virologickým institutem.

Co se píše ve zprávě

Nová zpráva Úřadu ředitele Národního zpravodajství (ODNI) se v mnoha ohledech shoduje s předchozím dokumentem. Uvádí, že debata o původu covidu zůstává nevyřešena. „Všechny agentury nadále soudí, že jak přirozený, tak laboratorní původ zůstávají pravděpodobnými hypotézami vysvětlujícími první lidskou infekci,“ uvádí se ve zprávě.

Zpráva také potvrzuje, že i v rámci americké administrativy zůstávají i konkrétní úřady v pohledu na původ nemoci rozdělené. „Ministerstvo energetiky a Federální úřad pro vyšetřování hodnotí, že nejpravděpodobnější příčinou první lidské infekce virem SARS-CoV-2 byl incident spojený s laboratoří,“ píše se například v dokumentu.

Zpráva ODNI ale uzavírá tím, že důkazy o tom, že virus SARS-CoV-2 byl upraven výzkumníky, jsou slabé, a zpochybňuje tak mnohé teorie o úniku informací z laboratoře, v nichž vědci wuchanského institutu údajně manipulovali s prekurzorem koronaviru, aby byl nebezpečnější.

ODNI uvádí: „Téměř všechny zpravodajské služby došly k závěru, že SARS-CoV-2 nebyl vytvořen geneticky. Většina jich usuzuje, že SARS-CoV-2 nebyl laboratorně upraven, některé to nedokáží vyhodnotit. Všechny agentury se domnívají, že virus SARS-CoV-2 nebyl vyvinut jako biologická zbraň.“

Čína není vyšetřování nakloněna

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2021 po vlastním vyšetřování označila únik koronaviru z laboratoře za velmi nepravděpodobný. Posléze ale vyzvala k dalšímu bádání a uvedla, že „všechny hypotézy zůstávají otevřené“. Mezinárodnímu vyšetřování však není otevřená Čína, která spekulace o laboratorní nehodě odmítá jako protičínské pomluvy. 

Virové a jiné infekce v minulosti mnohokrát „přeskočily“ do lidské populace ze zvířat a v případě koronaviru SARS-CoV-2 zpočátku převažovalo vysvětlení, že jeho šíření mezi lidmi začalo kontaktem člověka s nakaženým zvířetem. K tomu mohlo dojít na jistém wuchanském tržišti, kde se vyskytovala i živá zvířata a s nímž jsou spojovány některé z prvních známých případů infekce.

Odbornému žurnálu Science se podařilo na konci června získat vyjádření tří čínských vědců, kteří v době údajné nehody v laboratoři pracovali a měli být mezi prvními, kteří se covidem ještě na konci roku 2019 nakazili. Pode nich k ničemu takovému nedošlo a neonemocněli.