Čínská policie naklonovala svého nejlepšího služebního psa. Je to Sherlock Holmes mezi vlčáky

Čínská policie začala trénovat štěně kunmingského vlčáka - fenku jménem Kunxun. Vznikla jako klon z buněk nejlepšího čínského služebního psa, který byl pro své schopnosti přezdívaný Sherlock Holmes. Jedná se o součást programu, který by měl zkrátit dobu a čas potřebné na výcvik kvalitních policejních psů.

Fenka Kunxun se narodila 19. prosince 2018, byla zcela zdravá – vážila 540 gramů a měřila 23 centimetrů, uvedla pekingská společnost Sinogene, která je za její stvoření spoluodpovědná. Vznikla z genů sedmileté policejní feny jménem Huahuangma, která pomohla vyřešit celkem 12 případů vražd a pracovala na více než dvacítce dalších kriminálních činů. V roce 2016 dokonce dostala vyznamenání od čínského ministerstva bezpečnosti.

Společnost Sinogene doufá, že klonováním jejích „vynikajících genů“ může tuto unikátní genetickou informaci uchovat a rozšířit ji i na další generace. Podle čínských médií na tom se soukromou firmou spolupracovalo i ministerstvo bezpečnosti a univerzity.

Jak naklonovat psa

V létě 2018 začali genetici kultivovat buňky z několika milimetrů kůže, která patřila Huahuangmě. Obsah těchto tělních buněk pak implantovali do vajíčka, z něhož bylo předtím odstraněné jádro. Embryo, které takto vzniklo, pak vědci přenesli do samice bígla. Podle čínského státního deníku Global Times je DNA Kunxuna z 99 procent stejná jako geny Huahuangmy.

Tříměsíční štěně bylo 5. března odesláno z Pekingu letecky do provincie Jün-nan, kde ve městě Kchun-ming začal výcvik fenky. Podle webu Science and Technology Daily už nyní ukazuje Kunxun větší talent a schopnosti než „normální“, neklonovaná štěňata stejného psího plemene.

Pokud Kunxun trénink zvládne, stane se ve věku deseti měsíců oficiálně policejním psem. Nebyla by ale prvním policejním psem, který vznikl klonováním. První zemí, která s tím začala, byla Jižní Korea. Poprvé psa naklonovala roku 2007 a od roku 2011 podle CNN používá skupinu špičkově trénovaných naklonovaných labradorů. Slouží na mezinárodním letišti Inčchon, kde pátrají po pašovaném zboží.