Časté pojídání ultrazpracovaných potravin může urychlovat stárnutí buněk, varovala studie

Lidem, kteří si často dopřávají průmyslově zpracované jídlo, hrozí kromě jiných zdravotních potíží také rychlejší stárnutí buněk. Naznačila to studie španělských vědců prezentovaná tento týden na Evropském a mezinárodním kongresu o obezitě.

Častou konzumaci průmyslově zpracovaných potravin vědci už delší dobu spojují s negativními dopady na lidské zdraví. Dřívější studie v této souvislosti například varovaly před vyšším rizikem předčasného úmrtí, rakovinou i dalšími zdravotními obtížemi.

Studie týmu vědců z univerzity v Navaře ve Španělsku, kterou letos publikoval American Journal of Clinical Nutrition, nově upozornila na možnou spojitost mezi průmyslově zpracovaným jídlem a zkracováním telomer.

Telomery jsou přitom koncové části chromozomů, které jsou zodpovědné za biologické stárnutí buněk – a právě při jejich zkracování k tomuto procesu dochází. 

Příklady průmyslově zpracovaných potravin
Zdroj: Pixabay

Vědci rozdělili respondenty do čtyř skupin

K výzkumu měli autoři k dispozici zdravotní data téměř 900 lidí ve věku od 55 let. Tato skupina poskytla v roce 2008 výzkumníkům vzorky své DNA a podrobné informace o jejich stravovacích návycích. Zdravotní data se pak co dva roky aktualizovala. 

Celkem 645 mužů a 241 žen následně výzkumníci rozdělili do čtyř skupin, a to podle toho, jak často si průmyslově zpracované potraviny dopřávali.

Lidé, kteří daný typ stravy pojídali nejčastěji – minimálně třikrát denně –  měli podle výzkumu větší pravděpodobnost, že se v jejich rodinné anamnéze vyskytovala kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo zvýšené tuky v krvi. Tato skupina zároveň konzumovala méně vlákniny, olivového oleje, ovoce, zeleniny či ořechů.

Ve srovnání se skupinou, která jedla nejméně zpracovaných potravin, vykazovaly ostatní tři zvýšenou pravděpodobnost zkrácení telomer, a to o 29, 40 a 82 procent.

Autoři studie nicméně upozorňují, že i když je zde korelace silná (pozn. vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami), příčinná souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a zkracování délky telomer zatím zůstává pouze spekulativní. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 2 hhodinami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 16 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 19 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 21 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 22 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
včera v 09:24

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30

Cukry, „guma“ a prach mrtvých hvězd. Vědci prozkoumali vzorky z asteroidu Bennu

Když v září roku 2023 dostali vědci do rukou vzorky z mise Osiris-REx, která prostudovala temný asteroid Bennu, věděli, že drží poklad, jehož hodnota se nedá vyjádřit čísly. Analýza od té doby přináší pořád nová překvapení. Teď rovnou tři současně – a to ve formě informací o Sluneční soustavě a původu života. Vědci ve třech na sobě nezávislých studiích odhalili ve vzorcích cukry nepostradatelné pro život, v kosmu dosud nepozorovanou gumovitou látku a také nečekaně vysoký výskyt prachu vzniklého při explozích supernov.
3. 12. 2025
Načítání...