Archeologové umožnili virtuální ponor k vraku staletí staré plachetnice u Islandu

Archeologové z Islandu a Austrálie vyrobili virtuální rekonstrukci lodě, která pod falešnou vlajkou obchodovala před třemi stoletími s Islandem. Přibližuje detailně místo, kde vrak odpočívá i jeho současnou podobu a seznamuje s jeho historií.

Před 360 lety se u Islandu potopila nizozemská obchodní loď Melckmeyt. Archeologové ji objevili roku 1992 a do dneška je nejstarším identifikovaným vrakem v islandských vodách.
K výročí této události vytvořili specialisté z australské Flindersovy univerzity ve spolupráci s islandskými archeology 360stupňové interaktivní video, které umožňuje podívat se do vraku, jako by se tam člověk skutečně ponořil.

Tříminutové video zobrazuje vrak zcela věrně, včetně všech známých detailů. Podle jeho autorů je to vysoce realistická virtuální zkušenost. Hlavním cílem bylo přiblížit veřejnosti slavný vrak v rámci expozice v Muzeu mořské plavby v Reykjavíku, ale nyní ho jeho autoři uvolnili i pro veřejnost. Ještě lepší zážitek nabízí s jakýmkoliv přístrojem pro vnímání virtuální reality.

Vrak Mléčné dívky

Melckmeyt, neboli Mléčná dívka či Dojička, byla loď typu flauta, typické nizozemské plavidlo používané od konce 16. století k obchodním i válečným účelům. Byla typickým zástupcem tohoto typu lodě: na délku měla asi 33 metrů a ponor nepřesahoval tři metry – její nosnost se pohybovala do pěti set tun.

Tyto trojstěžníky měly nízko položené těžiště, takže byly stabilní, ale potýkaly se s vysokými vlnami. Ve vojenské variantě mohly nést až dvacet menších děl. Kromě toho, jak skvěle ji chladné islandské vody uchovaly, je také zajímavým dokladem tehdejší politické situace.

Island byl v té době ovládán Dánskem, které si tento ostrov až žárlivě hlídalo – a zakazovalo všem evropským námořním velmocem obchodovat tam. Roku 1659 ale Dány zaskočil nečekaný útok švédského krále na jejich metropoli a zabránil jim tak poslat na Island zásobovací lodě. Nizozemci vycítili příležitost a vyslali k ostrovu flotilu vlastních plavidel, která tehdy plula pod falešnou dánskou vlajkou. 16. října 1659 zastihla jednu z těchto lodí jménem Melckmeyt nečekaná bouře a plavidlo se potopilo. Zemřel při tom jen jeden námořník, ostatním se podařilo přežít.

Na tuto událost se úplně zapomnělo, až roku 1992 vrak objevili místní potápěči Erlendur Guðmundsson a Sævar Árnason. Teprve potom ho mohli archeologové a historici detailně prostudovat – a z jejich dat a fotografií pak vznikla nová vizualizace.