Archeologové oznámili objev „nizozemského Stonehenge“. Je starý čtyři tisíce let

Archeologové našli v nizozemském městě Tiel rituální místo staré asi čtyři tisíce let. Svatyně se skládala z několika kulatých mohyl a byla nejspíš zasvěcena Slunci, oznámilo město na jihovýchodě země a zveřejnilo vizualizaci.

Lidé toto místo zřejmě využívali k oslavám a rituálům zhruba osm set let, většinu té doby tady také pohřbívali své mrtvé. Odborníci nález považují za ojedinělý.

Vykopávky v této lokalitě probíhaly už v roce 2017, význam nálezu se ale ukázal až letos. Na rituálním místě o rozloze asi čtyř fotbalových hřišť se našlo zhruba milion předmětů.

Mezi nimi byl i skleněný korálek z Mezopotámie starý kolem tisíce let. Vědci to považují za důkaz, že mezi obyvateli obou regionů již existoval kontakt. Nejstarší nálezy v Tielu pocházejí podle odhadů z doby 2500 let před naším letopočtem.

Podle badatelů se v areálu nacházely tři pohřební mohyly. V nich byly nalezeny ostatky více než osmdesáti lidí, mezi nimiž bylo nápadně mnoho dětí, uvedla DPA.

Vizualizace „nizozemského Stonehenge“: 

Největší mohyla o průměru dvaceti metrů obklopená příkopem fungovala také jako sluneční kalendář. Právě kvůli této funkci server nizozemské televize NOS o místě píše jako o „nizozemském Stonehenge“. U prehistorické památky v Anglii právě tuto středu lidé sledovali východ slunce u příležitosti slunovratu.

Část nalezených předmětů bude od pátku vystavena v muzeu v Tielu, další pak v Archeologickém muzeu v Leidenu.