TÉMA

Stonehenge

Archeologové oznámili objev „nizozemského Stonehenge“. Je starý čtyři tisíce let

Archeologové našli v nizozemském městě Tiel rituální místo staré asi čtyři tisíce let. Svatyně se skládala z několika kulatých mohyl a byla nejspíš zasvěcena Slunci, oznámilo město na jihovýchodě země a zveřejnilo vizualizaci.
22. 6. 2023|

Zkamenělé výkaly stavitelů Stonehenge prozradily, jakými parazity trpěli a na čem hodovali

Archeologové analyzovali poblíž slavného Stonehenge na místě, kde stávala prehistorická vesnice, výkaly tamních obyvatel. Detailní rozbor ukázal, že se v nich ukrývala vajíčka parazitických červů. Odborníci z nich zjistili, že tehdejší lidé hodovali na vnitřnostech dobytka a že zbytky dávali psům.
25. 5. 2022|

Archeologové u Stonehenge odkryli stovky velkých jam. Některé jsou mnohem starší než menhiry

Mezioborový vědecký tým objevil kolem Stonehenge lidmi vyhloubené jámy, které vznikly tisíce let před slavnou megalitickou stavbou. Podle autorů výzkum naznačuje, jak důležité bylo toto místo samo o sobě, ještě před vznikem stavby.
17. 5. 2022|
Doporučujeme

Experimentální archeologové poprvé rekonstruovali mechanismus z Antikythéry. Zatím jen digitálně

Vědci konečně vytvořili kompletní digitální model slavného mechanismu z Antikythéry. Dva tisíce let starý antický artefakt je považován za první počítač na světě.
16. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:19|

Kamenný kruh u Stonehenge byl recyklovaný. Původně stály kameny ve Walesu, naznačuje výzkum

Pozůstatky starověké památky v západním Walesu naznačují, že kameny, které stály na tomto místě, mohly být rozebrány a později použity k vybudování slavného kamenného kruhu ve Stonehenge. Důkazy přinesla nová studie.
12. 2. 2021|

Archeologové našli u Stonehenge artefakty z doby bronzové

Nedaleko Stonehenge má vést v blízké budoucnosti tunel. Místo proto předběžně prozkoumali archeologové a našli hroby z doby bronzové, neolitickou keramiku a také pozůstatky zatím nevysvětleného prostoru ve tvaru písmene C, který mohl být pravěkou dílnou.
7. 2. 2021|

Archeologové objevili nedaleko Stonehenge obří kruh pravěkých jam

Archeologové našli poblíž kamenných kruhů ve Stonehenge další pravěkou památku: kruh hlubokých jam, který je podle nového výzkumu vůbec největší pravěkou strukturou objevenou na území Velké Británie.
22. 6. 2020|

Tvůrci pravěkého Stonehenge přišli z oblasti dnešního Turecka

Předchůdci lidí, kteří postavili slavný Stonehenge, přišli na Britské ostrovy ze západních oblastí dnešního Turecka a cestou museli překonat Středozemní moře. Prokázala to rozsáhlá analýza vzorků DNA odebraných z kosterních pozůstatků lidí žijících v mladší době kamenné v Británii s těmi na evropském kontinentu.
17. 4. 2019|

Archeologové konečně vědí, odkud pocházely kameny ve Stonehenge

Přibližně pět tisíc let poté, co lidé na Britských ostrovech začali stavět Stonehenge, se vědci dozvěděli, odkud kameny na tuto unikátní stavbu pocházely.
1. 3. 2019|