Zimní olympiádě hrozí bojkot. Některým zemím vadí chování Číny

Horizont ČT24: Přípravy na zimní olympijské hry (zdroj: ČT24)

Peking se intenzivně připravuje na zimní olympijské hry, které bude pořádat v roce 2022. Některé země nicméně vyzývají k jejich bojkotu, protože Čína podle nich stále popírá zodpovědnost za světovou pandemii a porušuje lidská práva.

Zázemí pro zimní olympiádu v roce 2022 má poskytnout čínské lyžařské středisko Čang-ťia-kchou. Inspekci v něm provedl přímo čínský prezident Si Ťin-pching. „Pořád máme co dělat, abychom se zlepšili v zimních sportech. Doufám, že díky olympiádě uvidím velké zlepšení,“ uvedl.

Co se týče hrozby koronavirové nákazy, Peking mají udržet bezpečný přísná opatření. Chystané Hry se však potýkají s problémy, Čínu trápí málo sněhu, nízká obliba zimních sportů v zemi a také výzvy k bojkotu olympiády. Na Mezinárodní olympijský výbor se totiž obrátilo přes 160 lidskoprávních organizací s žádostí, aby zimní Hry přesunul.

Argumentují tím, že asijská země zavírá Ujgury do táborů, pronásleduje demokraty v Hongkongu, vězní kritiky komunistického režimu nebo utužuje cenzuru a zvyšuje dohled nad vlastními občany. „Některé takzvané nevládní organizace se snaží zpolitizovat sport. Je to v rozporu s duchem olympijské charty a Čína je proti,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čau Li-ťien.

Český tým se plánuje olympiády zúčastnit

Český olympijský výbor (ČOV) se na Hry v Číně nicméně chystá s odkazem na to, že je podpořilo i Valné shromáždění OSN. „My si myslíme, že každé olympijské hry dávají šanci většímu tlaku mezinárodního společenství na normalizaci situace v jednotlivých zemích,“ tvrdí předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

Výzvy organizací přicházejí v době vyhrocených vztahů mezi Čínou a hlavními hráči na zimních olympiádách. Ozývají se Spojené státy, Británie, Austrálie nebo Kanada, která má v čínském vězení dva občany. Podle šéfa české diplomacie má sport zůstat apolitický.

Podle analytika Filipa Šeboka z Asociace pro mezinárodní otázky je nicméně všeobecný bojkot olympijských her ze strany demokratických států nepravděpodobný. „Neočekávám velký bojkot. Spíše je pravděpodobné, že se akci vyhnou představitelé západních států,“ řekl.

Nedůvěra v Čínu je vyšší než v roce 2008, kdy mnozí věřili v uvolňování. Tehdy získala země od výboru letní olympiádu na základě mezinárodních závazků. Předpokládalo se, že tak významná událost přispěje k tání režimu a povede ke zlepšení lidských práv v zemi.