Zásah v Džanínu je největší operací izraelské armády za poslední dekády. Hamás slíbil odvetu

Události: Izraelská armáda zasahuje na okupovaném Západním břehu (zdroj: ČT24)

Při rozsáhlé operaci izraelské armády proti radikálům v Džanínu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu zahynulo osm Palestinců a dalších asi osmdesát bylo zraněno. Agentura AP píše, že akce, při níž armáda použila drony a nasadila stovky vojáků, připomíná izraelské vojenské operace během druhé intifády, palestinského povstání z let 2000 až 2005. „To, co sledujeme, je taková poloviční repríza událostí z počátku tohoto století,“ souhlasí zpravodaj ČT David Borek. Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se v reakci na izraelskou operaci rozhodl přerušit kontakt a bezpečnostní koordinaci s Izraelem.

Akce byla zahájena v noci na pondělí a pokračovala i během celého dne. Obeznámený zdroj řekl agentuře Reuters, že izraelská armáda bude potřebovat ještě nejméně dalších 24 hodin, aby operaci v Džanínu dokončila. Zatím armáda odmítala sdělit, jak dlouho operace potrvá, a uváděla jen, že to bude víc než jeden den a izraelské ozbrojené síly v Džanínu zůstanou tak dlouho, jak bude nutné.

Jde o největší bezpečnostní operaci izraelské armády za posledních dvacet let. „Je to evidentně víc než ty noční vpády, které izraelská armáda v posledním roce a půl pravidelně praktikovala vůči centru militantních palestinských skupin v Džanínu. Ale zároveň je to stále méně než plnohodnotná vojenská operace. Dokonce v Izraeli se vede debata o tom, jestli má svůj název. Některé vojenské špičky tvrdí, že nikoliv, jiné používají název 'Dům a zahrada' jako připomínku ochrany izraelských domů a zahrad ležících pár kilometrů od Džanínu,“ říká David Borek.

Izraelská armáda uvedla, že udeřila proti „teroristické infrastruktuře“ v Džanínu. Zaměřila se jak na město, tak na zdejší uprchlický tábor a zasáhla prý velitelství militantních bojovníků.

Zpravodaj ČT David Borek: Poprvé po dvaceti letech Izrael naplno používá vzdušnou sílu (zdroj: ČT24)

„V tomto městě faktickou moc převzaly skupiny palestinských mladíků, někdy dokonce teenagerů, kteří jsou ozbrojení a vytvářejí ad hoc koalice militantních skupin. Spojuje je subkultura zbraní a velice vyostřeného postoje vůči Izraeli a Izraelcům. A zároveň toto není namířeno jen proti Izraeli, ale tato subkultura přejímá moc uvnitř Džanínu,“ popisuje situaci ve městě zpravodaj ČT.

„Palestinská autonomie, která je bytostně ohrožena tím, že bude ,nepřátelsky převzata‘ touto koalicí ozbrojených mladíků, je ale zároveň v zajetí své neschopnosti nějak radikálně kontrovat té mytologii zbraní, která se v Džanínu rozrostla,“ upozorňuje Borek.

Bývalý velvyslanec ČR v Izraeli Michael Žantovský v Horizontu ČT24 zdůraznil, že počet obětí od noci nenarůstá a nezdá se tak, že by operace významně eskalovala.

„Zatím to nevypadá, že by zásah měl přerůst ve válečnou operaci, jako poslední dvě velké izraelské operace v Gaze, a už vůbec ne, že by se opakoval scénář z konce druhé intifády v roce 2002, kdy bitva o Džanín trvala deset dní a následovaly ji – jak se ukázalo – falešné a neověřené informace o masakru, kterého se měl Izrael v Džanínu dopustit. Hovořilo se tenkrát o pěti stech až tisíci obětech. Nakonec se ukázalo – podle údajů palestinské autonomie i Izraele – že při operaci zahynulo kolem padesáti palestinských bojovníků,“ uvedl Žantovský.

Horizont ČT24: Nevypadá, že akce přeroste ve válečnou operaci, říká Michael Žantovský (zdroj: ČT24)

Likvidace „útočiště teroristů“

Izraelský ministr obrany Joav Galant poznamenal, že izraelská armáda cílí na „centra terorismu v Džanínu“, a dodal, že každý, kdo zaútočí na Izraelce, zaplatí vysokou cenu.

Vysoce postavený nejmenovaný představitel izraelské vlády podle listu The Times of Israel (TOI) uvedl, že „cílem této rozsáhlé operace je ukončit roli Džanínu jako útočiště terorismu“. Dodal, že akce „bude trvat tak dlouho, jak bude třeba.“ Izraelský premiér Benjamin Netanjahu o průběhu operace jednel s vrchními bezpečnostními představiteli.

Vojáci podle palestinského ministerstva zdravotnictví vstoupili do Džanínu z několika směrů. List Haarec s odkazem na armádu píše o jednom lehce zraněném izraelském vojákovi, kterého zasáhla střepina.

Hnutí Hamás mluví o odvetě

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse operaci izraelské armády označil za „další válečný zločin na Západním břehu“.

Lídr politického křídla militantního islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, Ismáíl Haníja, uvedl, že „krev prolitá v Džanínu určí další fázi“. „Náš lid a jeho odpor jsou schopni na tuto barbarskou agresi odpovědět,“ dodal.

Vysoce postavený bezpečnostní zdroj sdělil zpravodajskému webu Ynet, že Hamás a palestinský Islámský džihád v Gaze byly informovány o tom, že izraelská operace je omezena na Džanín. Připojil, že by neměly zasahovat, jinak bude armáda tvrdě reagovat.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen později podle Reuters naznačil, že Izrael nemá v úmyslu v této operaci pokračovat mimo Džanín. „Naším cílem je soustředit se na Džanín, soustředit se pouze na teroristy a jejich buňky,“ prohlásil šéf izraelské diplomacie.

Agentura Reuters informovala o tom, že ještě několik hodin po úderu se uprchlickým táborem rozléhala střelba a výbuchy a bylo slyšet bezpilotní letouny. Zdejší ozbrojenci tvrdí, že se zapojili do střetů s izraelskými vojáky. „Co se děje v uprchlickém táboře, je skutečná válka,“ řekl jeden z řidičů sanitek, které se podle něj z tábora vracejí plné zraněných.

Dozvuky izraelského útoku ve městě Džanín
Zdroj: Mohamad Torokman/Reuters

Izraelská armáda uvedla, že provedla vzdušný úder na společné bojové středisko sloužící různým ozbrojeným skupinám ve městě, včetně Džanínských brigád, odnože teroristické skupiny Islámský džihád. Později doplnila, že dvacet podezřelých zatkla a zabavila ve městě množství výbušnin a zbraní. Po dalších skrýších zbraní pátrá.

Podle listu TOI je do operace zapojeno přes tisíc izraelských vojáků a bylo provedeno přes deset úderů z dronů. „Je to poprvé po skoro dvaceti letech, kdy Izrael naplno používá vzdušnou sílu – útočné drony a letectvo,“ podotkl k zásahu zpravodaj ČT.

Po rozednění se ulicemi Džanínu valil hustý černý dým z hořících pneumatik, které zapálili obyvatelé, a z reproduktorů v mešitách se ozývaly výzvy k podpoře bojovníků. Na videích z místa je vidět také zničená vozovka v uprchlickém táboře v Džanínu. Podle zpravodajského webu al-Džazíra se kvůli tomu nemohly sanitky dostat ke zraněným. TOI píše, že armáda použila buldozery, aby se ujistila, že v silnici nejsou ukryté výbušniny.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu při válce v roce 1967, od té doby ho okupuje. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu. V uplynulém roce po nástupu vlády složené mimo jiné z extrémně pravicových stran Izrael na Západním břehu Jordánu znásobil razie, a to zejména v Džanínu, částečně v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele. TOI uvádí, že letos Izraelci na Západním břehu Jordánu zabili 138 Palestinců. Podle Izraele šlo ve většině případů o ozbrojené radikály. Mezi mrtvými jsou ale i mladíci házející kameny a lidé, kteří se do násilností nezapojili. Palestinské útoky namířené proti Izraelcům si v letošním roce podle téhož zdroje vyžádaly životy 24 lidí.