Zásah ústavního soudu na Slovensku. Padesátidenní zákaz průzkumů před volbami nebude

Zpravodaj ČT Obrovský: Poslední průzkumy budu zveřejněny v půlce února (zdroj: ČT24)

Před únorovými parlamentními volbami na Slovensku nakonec nebude platit padesátidenní zákaz zveřejňování průzkumů veřejného mínění. Plénum tamního ústavního soudu pozastavilo účinnost kontroverzní novely, kterou prosadily strany Smer-SD, Slovenská národná strana (SNS) a kotlebovci. Podnět k ústavnímu soudu podala prezidentka Zuzana Čaputová. O samotném návrhu protiústavnosti normy rozhodne soud později.

Pokud by ústavní soud platnost zákona nepozastavil, poslední výsledky průzkumů popularity politických stran a hnutí by před parlamentními volbami 29. února mohly být zveřejněny naposledy v první lednové dekádě.

Prodloužení moratoria na výsledky sondáží v listopadu prosadili ve sněmovně zejména poslanci dvou ze tří vládních stran spolu s krajně pravicovou stranou Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko a s několika nezařazenými zákonodárci.

Koaliční poslanci argumentovali i dezinformacemi

Část koalice prodloužení moratoria zdůvodnila tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče. Někteří koaliční poslanci rovněž tvrdili, že je potřeba chránit voliče před dezinformacemi a účelovými informacemi.

Koalice však přiznala, že ani novela zákona by nezabránila případnému zveřejňování výsledků sondáží popularity slovenských politických stran například na zahraničních webech.

Čaputová zákon vetovala, byla však přehlasována. Prezidentka se na ústavní soud obrátila, hned jak novela vyšla ve sbírce zákonů. Poukázala hned na několik rozporů s ústavou. Její podnět je první vážnou zkouškou nového ústavního soudu, který byl dlouho nefunkční, poznamenal Denník N.

Šest z třinácti soudců jmenovala prezidentka před zhruba dvěma měsíci, část soudců jmenoval ještě její předchůdce Andrej Kiska.

Rozhodnutí pléna ústavního soudu znamená, že novela prozatím není účinná a nebude se tedy vztahovat na aktuální volební kampaň.

Již stávající dvoutýdenní moratorium na sondáže, které se před parlamentními volbami uplatňovalo ve stávající podobě poprvé v roce 2016, patří na Slovensku mezi nejdelší v Evropě. V České republice začíná tři dny před otevřením volebních místností a platí do jejich uzavření.

Obliba vládního Smeru klesá

Dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku je nejsilnější vládní strana Smer-SD expremiéra Roberta Fica, byť její popularita v posledních letech klesla. Stávající tříčlenná vládní koalice by podle sondáží většinu ve sněmovně nezískala.

Do sněmovny by se mohlo dostat až devět stran či koalic. Popularita několika z nich se pohybuje kolem pětiprocentní hranice, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro vstup do sněmovny.