Záhadné akustické útoky má zřejmě na svědomí jednotka GRU, míní ruští investigativci

Za takzvaným havanským syndromem zřejmě stojí ruská vojenská rozvědka GRU, píše ruský investigativní web The Insider. V roce 2016 začali trpět neurologickými potížemi američtí diplomaté působící v kubánské metropoli. Problémy jako bolesti hlavy, únava, deformace sluchu, ale i závratě pak ohlásili diplomati, agenti CIA či rodinní příslušníci těchto osob působících v řadě zemích včetně Rakouska, Kolumbie či Vietnamu. Podle zjištění Insideru se na těchto místech pohybovali agenti GRU z jednotky 29155 a mohlo by jít o útok akustickou zbraní. Moskva vinu opakovaně odmítla.

The Insider uskutečnil své více než rok trvající vyšetřování společně s německým listem Der Spiegel a pořadem 60 Minutes americké stanice CBS. Média získala soubor zpravodajských dokumentů popisujících utajovaný program ze sovětské éry s kódovým označením Reduktor neboli „Převodovka“.

Hlavním cílem programu, který odstartoval v roce 1984 ve Výzkumném ústavu radiotechnického měření v Charkově na Ukrajině, bylo studovat využití „elektromagnetického záření k ovlivnění chování a reakcí biologických objektů (včetně) lidí“.

Institut byl podle investigativního serveru podřízen sovětskému ministerstvu všeobecného strojírenství, jež dohlíželo na sovětský program průzkumu vesmíru. Šéf výzkumného ústavu podle dokumentů létal téměř každý týden do Moskvy, aby informoval o postupu své práce.

„Osmá pobočka“

V roce 1988 ústav zahájil přísně tajný program, pro který bylo vytvořeno samostatné oddělení známé jako Osmá pobočka. Pracovalo pro ni asi tři sta zaměstnanců, jejichž činnost byla před zbytkem ústavu utajena. Většina jejích zaměstnanců byli vědci, hlavně inženýři a biologové, ale také psychiatři. Práce jednotlivých týmů byla jasně oddělená a nesměli se přijímat lidé zvenčí, popisuje The Insider.

Poté, co se rozpadl Sovětský svaz a Ukrajina vyhlásila nezávislost, byly všechny vědecké poznatky shromážděny a přesunuty prostřednictvím KGB z Charkova do Moskvy k dalšímu bádání, píše investigativní web.

Nezávisle na Reduktoru pak v roce 2010 další vědecký výzkumný ústav v Rusku pracoval na „vývoji základních technologií pro vytvoření nové generace sonarových a akustických zbraňových systémů“, jak uvádí jiný dokument získaný médii.

V rámci tohoto současného programu byl údajně zkonstruován „experimentální model/prototyp“ přenosných ultrazvukových nesmrtících zbraní tak, aby je bylo možné namontovat na užitková vozidla. Dosah tohoto zařízení byl prý omezen na deset až dvanáct metrů.

Po obsazení ukrajinského Krymu v březnu 2014 Ruskem se studie v oblasti sonarů a akustických systémů včetně technických dokumentů a experimentálních zařízení dostaly do rukou ruské vojenské rozvědky GRU v Sevastopolu.

Jednotka 29155 figuruje v kauze Vrbětice

Rusko už dříve jakékoli své zapojení do znepokojivých akustických útoků odmítlo. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v pondělí podle agentury TASS podotkl, že média už dříve v souvislosti s „havanským syndromem“ vinila Rusko, a prohlásil, že pro ruské zapojení chybí důkazy.

„Média po mnoho let vnucují téma takzvaného havanského syndromu. Od samého začátku je přitom nejčastěji spojováno s obviňováním ruské strany, ale za celou dobu nikdo pro tato hlasitá obvinění nezveřejnil nebo nepředložil alespoň trochu přesvědčivé důkazy,“ prohlásil Peskov.

Ve městech, v nichž se „havanský syndrom“ objevil, se ale podle zjištění Insideru pohybovali členové ruské vojenské rozvědky z jednotky GRU 29155, kterou už dříve média spojila například s otravou nervově paralytickou látkou bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije ve Velké Británii nebo zbrojaře Emilijana Gebreva v Bulharsku.

Gebrev měl uskladněné zbraně i v moravských Vrběticích v říjnu 2014, kdy tamní muniční sklad postihla ničivá exploze. České úřady nejpozději od roku 2021 podezírají z tohoto výbuchu rovněž příslušníky GRU.

Vysoce postavení členové jednotky 29155 navíc dostali ocenění za svůj přínos k vývoji akustických zbraní, zjistil investigativní portál. Termín akustické zbraně se používá v ruské vojenské literatuře pro označení zařízení, které za pomoci vysokofrekvenčních vln může zasáhnout mozek oběti, vysvětluje dále web.

Případy v minulosti

První případ „havanského syndromu“ se podle investigativního portálu mohl vyskytnout už dříve než v roce 2016. Podle něj se odehrály dva „útoky“ v roce 2014 ve Frankfurtu nad Mohanem, přičemž jednou z obětí byl zaměstnanec amerického konzulátu.

Pentagon v pondělí podle agentury Reuters potvrdil, že příznaky „havanského syndromu“ trpěl i vysoce postavený úředník amerického ministerstva obrany, který se loni zúčastnil summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu.

Mluvčí Pentagonu sdělila, že onen nejmenovaný úředník nebyl přímo součástí delegace ministra obrany Lloyda Austina, ale byl na summitu „samostatně a zúčastnil se schůzek, které byly součástí summitu NATO“. Mluvčí s odvoláním na lékařské tajemství a ochranu soukromí neupřesnila, zda dotyčný musel vyhledat další lékařskou pomoc, zda musel přestat plnit své povinnosti či odejít do penze.

Americký list The Washington Post loni napsal, že podle analýzy pěti amerických zpravodajských agentur „havanský syndrom“ velmi pravděpodobně nezpůsobil útok znepřátelené vlády ani zbraň či zařízení vysílající energetické paprsky. Uvedl také, že vysvětlení jevu zůstává nejasné.