Výroba západního zboží mizí z Asie. Stále víc míří na Balkán nebo do Jižní Ameriky

Horizont ČT24: Západní firmy se přemisťují i na Balkán (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru už několikrát tvrdě dopadla na země jižní i východní Asie a poznamenala tamní továrny. To pociťují i západní módní značky, které se musí před Vánocemi vypořádat s výpadky objednaného zboží. Proto se začínají obracet zády k tradičním centrům textilní výroby v Číně nebo Vietnamu a výrobny hledají blíže svým obchodům. Evropské značky tak využívají Balkán nebo Turecko, ty americké zase Mexiko nebo Brazílii.

Místo na pilné švadleny se nabízí jen pohled na opuštěné šicí stroje. Pohled, na který si museli během pandemie vlastníci textilních továren v Asii zvyknout. S každou novou vlnou se jejich výrobny stále víc mění v továrny duchů. Ředitel jedné z takových továren ukazuje kolem sebe. „Podívejte, ani to není dokončené. Byly to šaty pro španělský trh. Koukněte se na ten prach na šicím stroji.“

Například Vietnam očekává, že jen letos se jeho export oblečení propadne o pět miliard dolarů. I když továrny po rozvolnění v Asii opět ožily, přetížená doprava nezvládá zboží do tisíce kilometrů vzdálených obchodů dodat včas.

Balkán se chytá příležitosti

„Náklady na dopravu vzrostly oproti loňskému roku sedmkrát nebo osmkrát. Výroba v těchto (asijských) zemích už není lukrativní, a tak firmy hledají nové alternativy,“ přibližuje novou situaci Nemanja Jovanovic ze Srbské obchodní komory.

Modní značky se nyní dívají i směrem na Balkán. Například Bosna a Hercegovina vyvezla za první pololetí oblečení a boty v hodnotě 436 milionů dolarů. To je víc než za celý loňský rok. „Už nás kontaktovalo deset společností, které částečně nebo úplně vyráběly ve východní Asii,“ pochvaluje si majitel továrny na boty v Bosně a Hercegovině Radenko Bubič.

Právě do Bosny částečně převádí svoji vietnamskou produkci populární značka gumových bot Crocs. Španělský módní řetězec Mango pak oznámil, že příští rok hodlá výrazně rozšířit výrobu na evropském kontinentu, stejně jako další výrobci. „Snažíme se najmout letadla, aby nám dovezla zboží. Ale je tu rozhodnutí, že posílíme náš sektor přemístěním výroby,“ ozřejmuje budoucnost předseda španělského Svazu textilního průmyslu Eduardo Zamácola.

Továrny jedou naplno. Někdy využívají i dětskou práci

Kromě Balkánu si evropské řetězce oblíbily i Maroko nebo Turecko. Na rozdíl od asijských zemí je tu ale méně pracovní síly, a je tak často dražší. Někteří výrobci se proto problém snaží obejít ilegálně: dětskou prací. V Turecku podle odhadů pracuje na 700 tisíc nezletilých. Řada z nich jsou děti syrských uprchlíků, kteří v zemi nalezli útočiště.

Kvůli prolukám v dopravě však už nyní některé firmy vědí, že nebudou mít zásoby na Vánoce. A týká se to i Spojených států. Kvůli nedostatku zboží i výrobních materiálů ceny v amerických obchodech před svátky prudce rostou.