Výdaje na čínskou armádu dál rostou. Analytici si však přesto nejsou jisti její bojeschopností

Události: Čína zvyšuje výdaje na obranu (zdroj: ČT24)

Rozpočet čínské armády znovu výrazně poroste. Letos oficiálně stoupne o 7,2 procenta, podle odborníků jsou ale skutečné náklady ještě vyšší. Částka totiž nezahrnuje výzkum a vývoj, některé zakázky ani polovojenské síly a pobřežní stráž.

Vzniká například nová generace čínských ponorek s jadernými zbraněmi. Předpokládá se, že Čína je nasadí v Indopacifiku před koncem desetiletí. Průlomu částečně napomáhá ruská technologie. Právě námořnictvo je prioritou Číny. Svědčí o tom jmenování námořních důstojníků do vysokých funkcí. Také pobřežní stráž dostává větší a lepší lodě a rozšiřuje působení v Jihočínském a Východočínském moři a u Tchaj-wanu.

„Měli bychom posílit všestranný vojenský výcvik a bojovou připravenost, abychom chránili národní suverenitu, bezpečnost a rozvoj Číny,“ řekl čínský premiér Li Čchiang.


Navzdory miliardovým investicím do moderních zbraní však mezi odborníky panují pochybnosti, jestli je čínská armáda skutečně připravena k boji, nebo jestli bude připravena v nejbližších letech, uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Chybí zkušenosti z moderních bojišť


Analytici, se kterými ČT mluvila, upozorňují, že čínské armádě chybí zkušenosti z moderních bojišť. Poslední válku vedla s Vietnamem v roce 1979. Reforma, která ji má učinit bojeschopnou, ještě nekončí.

„Domnívám se, že armáda bude bojeschopná až v roce 2035. V roce 2017 začaly vojenské reformy související s výcvikem. Osmnáct let je nezbytná doba, aby se nováčci vyšvihli do vyšších hodností a byli připraveni k boji,“ řekl bezpečnostní analytik Tamkang University v Tchaj-peji Lin Jing-jü.

Korupce zůstává vážným problémem

Pokračují protikorupční čistky. Neunikli jim velitelé raketového vojska ani ministr obrany.

„Korupce se týká celého vojensko-průmyslového komplexu v Číně. Uvidíme, jak budou čistky pokračovat,“ řekl bezpečnostní analytik Čchen Š’-min z Národní tchajwanské univerzity. „Rozsáhlé personální změny by mohly narušit morálku, což by následně mohlo vést k vnitřnímu zápasu o moc.“

Stupňující se tlak na Tchaj-wan se projevuje nejen častými manévry, ale i hrou se slovy, dodala Šámalová. Zatímco dřív čínští komunisté mluvili o odporu vůči nezávislosti, teď už vyzývají k boji za sjednocení.