Volební den, jaký tu ještě nebyl. Výběr nového prezidenta USA vrcholí v pandemii

Události: V USA vrcholí prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Američané vybírají prezidenta. Většina volebních místností na východním pobřeží USA se začala otevírat v šest hodin ráno místního času (v poledne SEČ), nyní už jsou místnosti povětšinou zavřené. Přes 100 milionů lidí volilo korespondenčně či osobně v předstihu. Americké volby dospěly do finále za stupňujícího se šíření koronaviru a známek silného napětí ve společnosti. Lidé přicházeli k hlasovacím místnostem se zakrytými obličeji, deskami z překližky jsou zase zakrytá průčelí mnohých obchodů a dalších podniků. Kvůli možnosti povolebních nepokojů jsou na některých místech v pohotovosti národní gardy.

Odhad průběžných výsledků voleb podle AP (modře demokraté, červeně republikáni, světle vedení, tmavě vítěz).

AP odhaduje, jaká část hlasů byla sečtena. Účast odhaduje na základě minulých voleb, informací o předčasném hlasování a průzkumů u volebních místností. Odhad se může měnit na základě zpřesňujících se informací.

On-line přenos

Americké prezidentské volby

  • 14:51
    Česká televize

    "Očekávám Ameriku, kde prezident Biden bude spíše působit umírněně, bude se snažit zemi sjednocovat, ale situace je tak vyhrocená, že se mu to nepodaří. Hlavně radikální levicové křídlo jeho strany na něj bude tlačit a požadovat zásadní reformy," míní publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého se však tyto požadavky nepodaří uskutečnit kvůli očekávané republikánské většině v Senátu.

  • 14:45

    Bidenovo volební vítězství zatím neuznala řada vlivných členů Republikánské strany, čeká se například na reakci jejich lídra v Senátu Mitche McConnella.

  • 14:39

    Britský premiér Boris Johnson označil Spojené státy za nejbližšího a nejdůležitějšího spojence Velké Británie. Doplnil přitom, že Washington považuje za tvrdého vyjednavače a vyjádřil naději, že se posunou bilaterální jednání v otázce obchodu a obnoví se spolupráce na ochraně klimatu.

Podobu hlasování letos výrazně ovlivnila pandemie covidu-19, kvůli níž se omezovaly počty volebních místností a naopak rozšiřovaly možnosti hlasování mimo hlavní termín voleb. Přesto se tradičním způsobem do voleb zapojí desítky milionů Američanů.

Roušky a další ochranné pomůcky nejsou během volebního dne jedinou viditelnou připomínkou dramatických událostí, které letos USA zažívají. Po letní vlně bouřlivých protestů za reformu policie jsou v mnohých městech přijímána mimořádná opatření v očekávání nových nepokojů.

„Někteří voliči ve velkých amerických městech viděli zabedněné podniky, přípravu na politicky motivované výtržnosti. Pro volební den ve Spojených státech je to mimořádný výjev, neboť hlasování je zde obvykle poklidné,“ uvádí Reuters.

Američané dodržují rozestupy během čekání na vstup do volební místnosti ve Filadelfii
Zdroj: Rachel Wisniewski/Reuters

Důvodem nových opatření jsou varování před neklidným povolebním vývojem, která v posledních týdnech přicházela od nejrůznějších amerických činitelů či analytiků.

Ochranné desky se podle médií objevily na obchodech či bankách od Bostonu přes Miami až po Kalifornii, podniky na jedné z nákupních tříd v Beverly Hills také stahovaly zboží z výkladů. Kromě toho jsou v několika státech v pohotovosti národní gardy, zatímco okolo Bílého domu byl v noci na úterý postaven nový plot.

Bývalí zpravodajové ČT v USA Michal Kubal i Martin Řezníček se shodují na tom, že letos je atmosféra během amerických voleb výrazně vypjatější, než byla v roce 2016. Zároveň vše změnila pandemie koronaviru.

„Sám si pamatuju volební štáby, kde byly desítky tisíc lidí. To se letos úplně změnilo, ani jeden z kandidátů neplánuje setkání se svými příznivci, všichni plánují komunikovat na dálku. Donald Trump asi využije svou oblíbenou sociální síť Twitter. Tato volební noc bude úplně jiná než ty předešlé,“ poznamenal Kubal.

Trump přiznal, že by porážku nenesl lehce

Trump v ranním rozhovoru s televizí Fox News poznamenal, že svou šanci na výhru vidí nadějně, a řekl, že „není důvod hrát hry“. Zmiňoval davy svých stoupenců jako důkaz podpory a odmítal obavy, že by se mohl prohlásit za vítěze dříve, než bude výsledek jasný. Během návštěvy svého volebního štábu v Arlingtonu přiznal, že by prohru nenesl lehce.

Biden spolu se svou manželkou Jill a dvěma vnučkami zahájil den návštěvou kostela a hrobu svého syna Beaua ve Wilmingtonu v Delaware. Následně s rodinou odcestoval do svého rodiště ve Scrantonu v Pensylvánii.

Později dopoledne místního času volila na Floridě první dáma Melania Trumpová. Novinářům řekla, že chtěla využít možnosti hlasovat v den voleb. Trump hlasoval na Floridě osobně v předstihu.

Volební komise v Atlantě
Zdroj: ČTK/AP/Brynn Anderson

Mnoho lidí již má odhlasováno

Letos hlasování v USA trvá už řadu týdnů, v některých státech mohli voliči začít odevzdávat hlasy již v září. Na dálku nebo v hlasovacích místnostech otevřených před hlavním termínem se už do voleb zapojilo na sto milionů voličů, tedy zhruba sedmdesát procent celkového počtu hlasujících z roku 2016. Volební účast by letos mohla atakovat novodobé maximum.

Hojně se spekuluje o nezvykle dlouhém čekání na vítěze v souboji o Bílý dům. Sčítání hlasů a odhad konečných výsledků komplikuje právě příval volebních lístků odevzdaných na dálku. Je tak pravděpodobné, že uznání porážky ze strany demokratického kandidáta Joea Bidena či prezidenta USA Donalda Trumpa během volební noci nepřijde.

Předčasné hlasování v Los Angeles
Zdroj: Damian Dovarganes/ČTK/AP

Hlasování odstartovalo v severovýchodních státech, jako jsou New Hampshire a Vermont. Osada Dixville Notch, ztracená v lesích u hranic s Kanadou, otevřením volební místnosti o místní půlnoci symbolicky zahajuje americké volby už od roku 1960. Rovněž v noci místního času začalo hlasování v osadě Millsfield. Kvůli pandemii koronaviru bylo noční hlasování letos zrušeno v osadě Hart's Location, která až dosud patřila do trojlístku obcí, kde volby v USA tradičně začínaly nejdříve.

V šest ráno se podle zpravodajského webu BBC přidalo dalších sedm států: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Jersey, New York a Virginie. V některých klíčových státech včetně Pensylvánie a Floridy se volební místnosti otvírají o hodinu později, v nejlidnatější části USA Kalifornii mohou voliči chodit k hlasovacím zařízením od 16:00 SEČ.

V částech USA se bude hlasovat ještě několik hodin po půlnoci SEČ, výsledky z nejostřeji sledovaných států začnou podle agentury Reuters přicházet po 19:00 východoamerického času (01:00 SEČ).

David Miřejovský v Interview ČT14 uvedl, že se dle něj letos skutečně nedá predikovat, kdo zvítězí. „Nyní se zdá, že má blíž Joe Biden, ale Donald Trump dokázal nemožné, překvapil v roce 2016 a tentokrát má šanci mandát obhájit. Bude to mít hodně těžké, záleží na mnoha státech a mnoha proměnných,“ řekl s tím, že průzkumy v předchozích volbách favorizovaly Hillary Clintonovou, stejně jako letos Joea Bidena.

Interview ČT24: Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský (zdroj: ČT24)

Trump mluvil o podvodech, Biden se snažil získat Afroameričany

Oba kandidáti navštívili ke konci kampaně mimo jiné Pensylvánii. Trump mluvil na konci kampaně o hrozících volebních podvodech spojených se započítáváním hlasů, které dorazí po volebním úterý. Na shromáždění v pensylvánském Scrantonu, rodišti svého demokratického vyzývatele Bidena, Trump zdůraznil důležitost hlasování v zámožné severovýchodní části státu Pensylvánie. Varoval při tom, že při sčítání hlasů v tomto klíčovém státu „může dojít k podvádění, jaké jste ještě nikdy neviděli“.

Varování před volebními podvody Trump znovu zopakoval i na sociálních sítích, a to bez předložení jakýchkoli důkazů. „Rozhodnutí nejvyššího soudu o hlasování v Pensylvánii je velmi nebezpečné. Umožní hojné a nekontrolovatelné podvádění a podkope celý náš systém zákonů. Rovněž vyvolá násilí v ulicích. Něco se musí udělat!“ uvedl prezident v příspěvcích stejného znění na Twitteru a Facebooku.

Nejvyšší soud USA minulý týden povolil prodloužené lhůty pro přijímání hlasovacích lístků odeslaných poštou v Pensylvánii a Severní Karolíně, připomněla agentura Reuters. Oba americké státy patří k těm, které jsou pokládány za klíčové, protože právě v nich se podle pozorovatelů bude rozhodovat o vyústění souboje o příštího šéfa Bílého domu.

Biden se mezitím podle agentury AP soustředil hlavně na snahu zvýšit volební účast mezi afroamerickou populací. Bývalý viceprezident na mítinku v Pittsburghu v Pensylvánii tvrdil, že Trump věří, že by měli volit pouze bohatí, a zdůraznil, jak mnoho obětí si koronavirová pandemie vyžádala v komunitách Afroameričanů. „Prvním krokem k poražení pandemie je porážka Donalda Trumpa,“ prohlásil. „Je čas povstat a vzít si zpět naši demokracii,“ apeloval Biden.

Jak připomíná zpravodajský web BBC, Trump, který dlouhodobě ztrácí v průzkumech preferencí, před volbami soustavně podkopává důvěru ve výsledky, mimo jiné neopodstatněnou kritikou korespondenčního hlasování. Také uvádí, že výsledek prezidentské volby by měl být jasný do středečního rána, a zpochybňuje legitimitu sčítání hlasů v dalších dnech. Takový postup, zejména v případě korespondenčních hlasů, je ovšem naprosto běžnou praxí, dodává BBC.

Studio ČT24: V USA vrcholí prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Jak těsné by výsledky musely být, aby na řadu přišly soudní spory nebo přezkumy? Jeden scénář podle amerikanisty z University of New York in Prague Jakuba Lepše (TOP 09) zní tak, že vyjdou předvolební průzkumy a Joe Biden vyhraje tak přesvědčivě, že ani nebude nutné přepočítávat například některé sporné hlasy.

„Méně pravděpodobný scénář je, že drtivě vyhraje Donald Trump a nebudou žádné spory a žádné dopočítávání. Ale poměrně pravděpodobný scénář je, že v některých státech nebude možné oznámit výsledky, protože některé ty hlasy nebudou započítány,“ uvedl v ČT.

Sociální sítě Facebook a Twitter proti jeho nepodloženým příspěvkům v tomto duchu přijaly opatření, přičemž druhá platforma zvolila tvrdší postup a prezidentovo vyjádření skryla za štítek s upozorněním. Podle Twitteru může být prezidentův příspěvek ohledně korespondenčního hlasování zavádějící.