Válka rozděluje ukrajinské rodiny. Vztahy nalomila ruská propaganda i frontová linie

Události: Válka ideově rozděluje ukrajinské rodiny (zdroj: ČT 24)

Už 552 dní zasahuje rusko-ukrajinská válka daleko rozlehlejší regiony než jen Krym a Donbas, kde Rusko zahájilo agresi už roku 2014. Rodin, které nový ruský vpád v únoru 2022 rozdělil fyzicky i v názorech, jsou tisíce. Příklady Česká televize našla na jihu země.

Prodejem kávy se živí roky, ale teď Pavlovi život zhořkl. „Prostě se přestěhovali na druhý (okupovaný) břeh Dněpru. Konkrétně oba mí rodiče, strýc a sestra s dětmi,“ říká provozovatel kavárny v Chersonu.

Pavlo se s nejbližšími v názorech na okupaci neshodne. Město na frontové linii vedlo k jeho soukromé, rodinné válce. „Rodina byla pod velkým vlivem zpráv z ruských YouTube kanálů,“ připouští. Ideově rozdělených rodin mohou být v zemi desítky tisíc. Přesná čísla zatím chybí. Mnozí se zdráhají mluvit upřímně.

Válka rozděluje také vesnice

Kromě rodin může válka dělit i celé vesnice, jako tu poblíž Mykolajiva. „Prakticky polovina obce až do války čekala příchod Rusů. Chtěli, aby Rusové přišli. Řekli: ,My jim půjdeme naproti.‘ Když Rusové dorazili, tak tito lidé začali pobíhat a divili se,“ sdělil kněz z Kotljareve Andrej Mychajlovyč.

K vesnici se loni fronta pouze přiblížila. „Ale když ostřelování přestalo, všichni zase začali podporovat Rusko a byli proti ukrajinské armádě. Opět změnili svůj pohled,“ překvapilo Mychajlovyče.

Vliv ruské propagandy na Ukrajině

Spory podle průzkumů nejčastější rozdělují různé generace, ale také území. Rodin, jejichž členové žijí na obou stranách rusko-ukrajinské frontové linie, jsou statisíce. „Máme tady spoustu rodin, u kterých žijí třeba rodiče, bratři, sestry, ale ty vztahy už se nalomily,“ popisuje starostka Kotljareve Ola Kravčenková. 

Starostka mluví o zásadním vlivu ruské propagandy. Stejně jako Pavlo, majitel jedné z mála fungujících kaváren v Chersonu. „S rodiči téměř nejsem v kontaktu, ani se sestrou, i když před válkou jsme si byli blízcí,“ mrzí ho. Konec téhle války je zatím daleko. To samé zřejmě platí i o rodinných konfliktech.