V Salvadoru je potrat naprosté tabu. Trojice žen odsouzených k 30 letům vězení teď dostala svobodu

Salvadorské ženy odsouzené na 30 let kvůli potratům dostaly svobodu (zdroj: ČT24)

Téměř dvě desítky žen si v Salvadoru odpykávají tvrdé tresty za úmrtí dítěte při předčasném porodu. Jde o ženy z velmi chudých poměrů nebo o ty, které otěhotněly za dramatických okolností, včetně znásilnění. Tři z nich teď nejvyšší soud po letech ve vězení osvobodil. Organizace Amnesty International označuje Salvador za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro ženy na světě.

Salvador je jednou z mála zemí na světě, kde platí úplný zákaz interrupcí, a to i v případě znásilnění či ohrožení života ženy. V zemi padají drakonické tresty za to, když při předčasném nebo improvizovaném porodu přijde dítě o život.

Albu, Maríu a Cinthii, které tvrdí, že prodělaly potrat, poslal soud do vězení na třicet let. Svobody se dočkaly po devíti až jedenácti letech strávených za mřížemi. „Chceme poděkovat občanským sdružením, národním i mezinárodním organizacím, které nás podporovaly,“ prohlásila Alba Rodriguezová.

Propuštěná Alba Rodriguezová
Zdroj: Jose Cabezas/Reuters

Často se jedná o chudé ženy bez zdravotního pojištění, které rodily doma a snažily se vyhledat pomoc v nemocnici. Tam byly ovšem zadrženy a následně obviněny z těžkého zločinu. Striktní spravedlnost tak zasáhla i ty, které si nemohly dovolit odpovídající lékařskou péči a otěhotněly za komplikovaných okolností.

Plné omilostnění ani na konci vyčerpávajícího odvolacího procesu nepřišlo. „Základními důvody byla kritéria morálky a spravedlnosti,“ uvedl salvadorský ministr spravedlnosti Mauriou Ramirez Landaverde. „Doufáme, že (salvadorský) stát uzná, že tady uvnitř (ve vězení) je ještě řada žen, které jsou také nevinné a zbožné, a jednoho dne také dostanou svobodu,“ hodnotí verdikt osvobozená Rodriguezová.

Neúspěšný domácí porod a pak vězení

V polovině února salvadorský soud nařídil obnovit proces s Evelyn Beatríz Hernándezovou poté, co se žena odvolala proti třicetiletému trestu. Během procesu bude moci žít doma. Hernándezová dříve uvedla, že zřejmě otěhotněla po znásilnění, které se ale bála oznámit kvůli výhrůžkám smrti své matce. O tom, že je těhotná, prý nevěděla a příznaky gravidity si spletla s bolestmi břicha. Údajně také krvácela, domnívala se proto, že jde o menstruaci.

V dubnu 2016 v osmém měsíci těhotenství porodila doma ve vaně a pak musela být převezena do nemocnice, protože upadla do bezvědomí kvůli velké ztrátě krve. Lékaři zjistili, že pacientka potratila, a proto zavolali policii. Ta našla v jejím domě mrtvé dítě. Soud Hernándezové nevěřil, že o svém těhotenství nevěděla.

Salvadorské ženy, které potratily a strávily roky ve vězení
Zdroj: Jose Cabezas/Reuters

Naděje na lepší zítřky

Už v roce 2015 salvadorský kongres využil své pravomoci, když omilostnil Carmen Gaudalupe Vasquezovou. I jí zemřelo dítě při porodu, z třicetiletého trestu si odpykala sedm let.

Rozhodnutí zákonodárců tehdy přineslo naději na změnu. „Je to vzkaz obzvláště ženám v Salvadoru. Říká, že i ony mají přístup ke spravedlnosti a že mohou získat kompenzaci za chyby, kterých se systém dopustil,“ podotkla v lednu 2015 salvadorská poslankyně Norma Guevarová.

Podle aktivistů bylo po odvolání osvobozeno v minulé dekádě asi třicet žen. Tvrdý protipotratový zákon z roku 1997 ale platí dál i přes silnou mezinárodní i domácí kritiku. V salvadorských vězeních tak zůstává nejméně 18 žen, které ztratily děti i svobodu.