V Kataru jednáme o dlouhodobé spolupráci, která nás zbaví závislosti na Rusku, říká Síkela

UK: Ministr průmyslu Zdeněk Síkela v Událostech, komentářích ke katarským jednáním (zdroj: ČT24)

Tři čeští ministři jednají v Kataru o možnostech vzájemné spolupráce. Vládu zastupují šéfové resortů, jichž se má nová kooperace týkat: tedy průmyslu a obchodu, dopravy a financí. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za hnutí STAN) informoval o záměru spolupracovat s katarskou vládou na dlouhodobějších projektech, které by v budoucnu pomohly zbavit se surovinové závislosti na Rusku.

Síkela, jenž byl z Kataru hostem vysílání ČT24, se podle vlastních slov sešel již podruhé s ministrem průmyslu, šejkem Muhammadem Al Tháním. „Mohu říct, že ta progrese a rychlost jednání, které s katarskou stranou máme, tak jsme se shodli na tom, že je vyjímečná,“ pochvaloval si.

„Při prvním setkání jsem mu předal návrh znění smlouvy o hospodářské a technické spolupráci a navrhl založení společné komise, která by měla identifikovat priority, kterým se chceme vzájemně věnovat. Oni pak poslali upravený text, který jsme dopracovali a já ho znovu předal s tím, že jsme se domluvili, že bych pana ministra šejka Muhammada rád pozval do Prahy v rámci našeho předsednictví, kde bychom tu finální smlouvu mohli podepsat,“ řekl Síkela ve vysílání pondělních Událostí, komentářů

Síkela vyvrátil mylné představy o jednoduchosti jednání. „To není tak, že jedete do nějaké země a nakoupíte tam plyn. Udělali jsme první technický krok v tom, že jsme si zajistili kapacitu v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. To je věc, na které jsme pracovali od poloviny dubna a tento pátek bylo potvrzeno, že jsme ve spolupráci se společností ČEZ tuto kapacitu získali,“ informoval ministr.

Jak nahradit 155 miliard kubíků

„Další věc je samozřejmě zabezpečit dopravu, i když plyn se dá případně směňovat. Připravujeme legislativní rámec, je tady smlouva o zamezení dvojího zdanění, připravuje se smlouva o hospodářské spolupráci, já se zítra (v úterý) mám potkat s ministrem pro energetiku Saadem Šerídou al-Kaabim a mám se také potkat se zástupci katarského investičního fóra. Jedna věc jsou dodávky zkapalněného plynu a druhá věc je, že Katar má zájem jako investor na infrastrukturních projektech nejen v ČR, ale i v jiných zemích Evropy,“ zdůraznil Síkela.

Evropa podle něj musí nahradit zhruba 155 miliard kubíků zemního plynu z Ruska. „Právě proto se vytvořila společná nákupní platforma, jejíž vytvoření jsme prosazovali a prostřednictvím které se bude nakupovat z různých zemí. Do Kataru jsme jeli, protože teď, když máme k dispozici opět přístup k moři a kapacitu v terminálu na LNG, je záhodno, abychom se pokusili tuto kapacitu i využít. Konkrétní jednání teprve povedeme, Katar bude v budoucnu investovat desítky miliard dolarů do navýšení těžby a zvýšení produkčních kapacit a já jsem přesvědčen o tom, že ještě než k tomu dojde, tak se nám podaří určitou kapacitu dodávek od Kataru zajistit,“ míní ministr průmyslu a obchodu. 

Podle něj je logické, že teď v čase nouze jezdí do Kataru státy jednotlivě a mírně spolu soupeří o zakázky. „My jsme sem přijeli s dlouhodobým konceptem, chceme se bavit o vstupu českých firem na tento trh. Doprovází nás podnikatelská delegace, je tady velký zájem o dodávky českých výrobků na tento trh jak z naší strany, tak i vzhledem k referencím, které mají Katařané od jiných zemí Blízkého východu. A zároveň chceme mluvit i o katarských investicích v našem regionu. To znamená, to, co my nabízíme, není jen o tom, že chceme nakoupit zkapalněný plyn a zaplatit za něj, ale nabízíme dlouhodobé partnerství,“ vysvětlil Síkela.