V Izraeli se naplno rozjela volební kampaň, Netanjahuovi šlape na paty vlivný generál Gantz

Horizont ČT24: Netanjahuovy komplikace na cestě k premiérskému rekordu (zdroj: ČT24)

Už za dva měsíce bude známé jméno premiéra státu, který navzdory malému rozměru sleduje celý svět. Favoritem izraelských voleb je i nadále Benjamin Netanjahu a jeho pravicový Likud. V průzkumech ale vyletěl vzhůru bývalý náčelník generálního štábu Benny Gantz. Netanjahu navíc čelí trestním kauzám i rostoucí vnitrostranické opozici.

Netanjahuův plán stát se nejdéle sloužícím izraelským premiérem komplikuje hned několik osob. Jednou z nich je premiérův stranický kolega Gideon Saar, který loni začal naznačovat návrat do politiky. Teď se k nelibosti premiéra dostal na čtvrté místo kandidátky Likudu.

Problém představuje pro Netanjahua rovněž izraelský prokurátor Avichaj Mandelblit, který může Netanjahua ještě před volbami obvinit z korupce. 

Komplikaci znamená také založení politické strany Chosen le-Jisrael generálem Gantzem. Bývalý šéf generálního štábu dlouho mlčel o svém programu. Teprve koncem ledna přednesl projev ve stylu amerických volebních kampaní. „Pouhá myšlenka, že by ve funkci mohl zůstat obviněný předseda vlády, je podle mě směšná. K tomu nedojde,“ prohlásil Gantz.

Předvolební kampaň v Izraeli – billboard s generálem Bennym Gantzem
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Likud varuje před nástupem levice

Politická kampaň jde ale i Netanjahuovi. „Gantz plánuje další stažení z Judeje a Samaří. Nábíl Abú Rudajna, tiskový mluvčí Abbáse, přivítal Gantzova slova s tím, že z palestinské perspektivy jde o povzbuzující názory. Benny Gantz: to je levice, nová levice,“ hlásá Likud ve svém volebním spotu.

Netanjahu se na billboardech usmívá vedle amerického prezidenta. V rámci diplomatické ofenzivy také ohlásil novou cestu do Moskvy. „21. února pojedu opět do Ruska na základě mých pařížských diskusí s prezidentem Putinem,“ konstatoval premiér.

Do parlamentu se může dostat sedm stran

Poprvé se stal předsedou vlády v roce 1996, izraelské politice tak dominuje už čtvrt století. Zda Netanjahuova kariéra skončí letos, rozhodne zhruba šest milionů voličů, ale i volební a koaliční aritmetika.

„V Izraeli je příliš mnoho politických stran, a proto není podstatné jen to, kdo má největší podporu, jako teď Netanjahu, ale i to, kolik mandátů získají další menší strany,“ upozornil politolog z Bar-Ilanovy univerzity.

Okolo hranice pro vstup do parlamentu se v průzkumech pohybuje až sedm menších stran. Patří mezi ně i historická Strana práce, která přitom byla po sedmdesát let hlavní silou izraelské levice.