Úředník z Trumpovy administrativy dostal za účast na útoku na Kapitol šest let

Na sedmdesát měsíců za mříže poslal americký soudce bývalého činitele ministerstva zahraničí, který 6. ledna 2021 společně s dalšími příznivci exprezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu. Federico Klein byl uznán vinným z několika trestných činů včetně útoků na policisty, informovala americká média.

„Vaše jednání ze 6. ledna je šokující a nehorázné,“ řekl soudce Trevor McFadden, když vynášel rozsudek. „Máme vládu práva, nikoli vládu lidí,“ uvedl soudce, který byl do své funkce stejně jako před lety Klein dosazen za Trumpova úřadování.

Klein dostal pozici na ministerstvu zahraničí na začátku Trumpova mandátu poté, co pracoval na jeho předvolební kampani. Působil v oddělení, které má na starosti Jižní Ameriku, a deník The New York Times jej kdysi označil za „středně vlivného“ činitele v minulé administrativě. Na post u diplomacie rezignoval den před koncem Trumpova mandátu.

Klein tak byl stále vládním pracovníkem, když se 6. ledna podle prokurátorů zapojil do jedné z nejnásilnějších částí nepokojů ve washingtonském Kapitolu. Záběry policejních kamer odhalily, že byl součástí davu, který se snažil probít skrze barikádu v tunelu na západní straně komplexu.

Někdejší vládní pracovník, který v minulosti sloužil u námořní pěchoty, podle vyšetřovatelů vrazil policejní štít do dveří a burcoval další výtržníky výkřiky: „Potřebujeme čerstvé lidi!“.

Agenti FBI jej zatkli v březnu 2021 a letos v červenci byl v procesu bez poroty uznán vinným z osmi trestných činů. Prokurátoři pro něj požadovali deset let za mřížemi, což by byl jeden z nejpřísnějších trestů v kauze útoku na Kapitol. Obhájce Stanley Woodward zase obžalobu obvinil ze zveličování Kleinovy role při nepokojích a uvedl, že jeho klient je dnes „jiným člověkem“.

Za mříže míří stovky výtržníků

Dav Trumpových příznivců do sídla Kongresu vpadl poté, co poražený exprezident dva měsíce odmítal uznat výsledek prezidentských voleb a místo toho šířil lži o rozsáhlých podvodech s hlasy. Jeho stoupenci se u Kapitolu sešli v momentě, kdy tam začínala schůze zákonodárců, na níž se výsledky voleb ceremoniálně potvrzují. Tento proces musel být kvůli násilnostem na několik hodin přerušen.

Tresty za účast na šokujících událostech už si vyslechlo na sedm set lidí, přičemž asi dvěma třetinám z nich soudy uložily odnětí svobody, uvádí agentura AP. Americké úřady dosud v souvislosti se 6. lednem obžalovaly skoro dvanáct set lidí.