Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku

Události: Únik dokumentů o čínské špionáži (zdroj: ČT24)

Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.

Společnost I-Soon oficiálně deklaruje, že se věnuje kyberbezpečnosti. Podle investigativců však nabízí za desítky až stovky tisíc dolarů hackerské služby, mimo jiné také čínskému státnímu aparátu.

Čína služby společnosti využívala k získání soukromých údajů uživatelů sociálních sítí i ke sledování soukromé a státní komunikace v zemích po celé Asii. Monitorovala tak i aktivity svých vlastních etnických menšin. „Výhodou využívání těchto soukromých společností je, že komplikuje nebo dokonce znemožňuje přiřazení těchto útoků čínské vládě,“ podotýká analytička čínských projektů Kara Němečková z Asociace pro mezinárodní otázky.

Během února se na internet dostaly i informace o více než 130 webech z různých zemí světa, které se tváří jako zpravodajské. Podle analytiků ale za nimi stojí Peking, který je využívá k šíření dezinformací. Jedna taková stránka je i v tuzemsku.

Země, kde působí čínské dezinformační weby
Zdroj: ČT24

„Doména byla zaregistrována minulý rok a ve velkém přejímá obsah z webu Českého rozhlasu, dokonce i s fotkami. Mezi to je přimícháván obsah, který je převzatý z čínských státních médií, a zároveň i pomlouvačné kampaně,“ popsala Němečková.

Právě kvůli možné hrozbě úniku osobních údajů varoval v minulosti Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před aplikací TikTok. Z obdobných důvodů teď úřad vyšetřuje také internetový obchod Temu.

Čínské společnosti totiž mají povinnost spolupracovat se státními orgány včetně zpravodajských služeb, vysvětlil Pavel Štěpáník ze sekce strategických agend a spolupráce z NÚKIB. Přímo TikTokem se kvůli porušení zákona o digitální bezpečnosti zabývá i Evropská komise, firmě za to hrozí vysoké pokuty.