Ukrajinskou protiofenzivu zpomalují bariérová minová pole, pomoci má kazetová munice z USA

Jednou z hlavních brzd ukrajinské protiofenzivy je rozsáhlá síť ruských minových polí. Kyjev však v posledních dnech neortodoxně nasadil kazetovou munici od Spojených států amerických a zdá se, že bude postupovat rychleji. Podle zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho používají Ukrajinci zmíněnou munici efektivně.

O ukrajinské protiofenzivě se v médiích diskutuje od začátku letošního roku. I proto čelil koncem května prezident okupované země Volodymyr Zelenskyj otázkám západních spojenců, kteří ho poté, co dodali zbraňové systémy a munici za miliardy dolarů, vyzývali k výraznější aktivitě.

Zelenskyj argumentoval nevhodným počasím, potřebou řádně vycvičit své jednotky a pomalým tempem dodávek zbraní nutných k úspěchu bez přílišných ztrát na životech.

Toto období potřebné k tomu, aby se ukrajinská armáda řádně připravila na útok, využili Rusové na rozvoj a přípravu obranných pozic, které den co den rostly. Alfou a omegou je v tomto ohledu rozsáhlá síť minových polí, jež jsou poseta desítkami typů min – vyrobených z plastu či kovu, ve tvaru plechovek od žvýkacího tabáku nebo od limonády.

Miny jsou děsivé. Bojím se jich víc než čehokoli jiného,“ řekl Arťom, člen ukrajinské 108. brigády územní obrany s odkazem na fakt, že předevčírem přišli dva jeho kamarádi o nohu. „Šlo o zkušené vojáky, ale je těžké mít oči všude,“ dodal. 

Při vytváření účelného pásu min postupovala ruská armáda podobně jako v klasické „příručce“ Mine/Countermine Operations z US Marines Field Manual (FM) 20-32 C4, kterou většina západních zemí vnímá jako „bibli nášlapných min“.

Postupem času ovšem Rusové položili min obrovské množství. „Něco takového jsem si nedokázal vůbec představit,“ poznamenal Serhij – člen jednotky, která zachraňovala ukrajinské vojáky po explozích. „Myslel jsem si, že miny budou ležet v řadě, ale jsou jimi posetá celá pole. Jsou všude,“ doplnil.

Minová pole byla základem ruského válčení už během konfliktů v Afghánistánu nebo v Čečensku. „Na jihu Ukrajiny jsou však rozsáhlá a složitá nad rámec toho, co bylo dříve známo,“ přiblížili vojáci, kteří do nich vstoupili.

„Bariérová minová pole“

Výsledkem je aktuálně to, co by se dalo nazvat jako „bariérová minová pole“, jež se táhnou několik kilometrů. To představovalo pro Ukrajince obrovský problém, protože až donedávna měli omezené možnosti.

„Bariérová minová pole“ paradoxně znamenají potíže i pro samotné Rusy. Pokud by chtěli provést protiútok, museli by se nejspíše popasovat s vlastní pastí. Dle informací serveru The Kyiv Post to totiž vypadá, že byli tak rychlí při kladení extrémního množství min, že je velmi nepravděpodobné, aby měli podrobné mapy polí. Čelili by tudíž stejnému problému jako ukrajinské ozbrojené síly.

„Všichni musíme co nejjasněji pochopit, že ruská armáda v jižních a východních oblastech naší země dělá vše, co může, aby zastavila naše vojáky. A každý tisíc metrů postupu si zaslouží vděčnost,“ zdůraznil Zelenskyj.

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mark Milley s ukrajinským prezidentem souhlasil a chválil vojáky okupované země. „Navzdory enormním nákladům postupují neustále a rozvážně. Svádějí brutální a krvavé bitvy, aby získali zpět svou vlast. Rozvážně a vytrvale se propracovávají minovými poli. Je to těžký a bude to ještě dlouhý boj,“ konstatoval Milley.

Americký ministr obrany Lloyd Austin svého kolegu doplnil s tím, že protiofenziva je „klíčovým momentem této války“. A zopakoval, že Spojené státy budou Ukrajinu podporovat, dokud to bude nutné.

Kazetová munice

Jak už bylo zmíněno, Ukrajinci začali tento týden neortodoxně používat k rychlejšímu postupu i kazetovou munici, kterou jim dodaly právě Spojené státy. Podle zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost Kirbyho je munice efektivní při manévrování proti obranným pozicím. „Dostali jsme od Ukrajinců prvotní zpětnou vazbu, používají to docela efektivně,“ uvedl Kirby.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Tento fakt vedl ke vzniku Úmluvy o kazetové munici a jejím zákazu přibližně ve 120 zemích světa. Spojené státy nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v jimi poskytnutých dělostřeleckých granátech ráže 155 milimetrů je menší než 2,5 procenta.

Kyjev především používá toto střelivo na vlastním území proti invazní armádě, má tedy zájem minimalizovat riziko pro civilisty. Slíbil také, že granáty použije pouze pro vytlačení koncentrovaného množství nepřátelských vojáků. A právě pro odminování.