Ukrajinská armáda identifikovala vojáka, kterého Rusové zavraždili v zajetí

Události: Ukrajina identifikovala vojáka zastřeleného v ruském zajetí (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda identifikovala vojáka, kterého podle všeho v zajetí zavraždili ruští okupanti. Jde o Tymofije Šaduru ze 30. mechanizované brigády. Do ruského zajetí zřejmě padl před měsícem u Bachmutu. Nahrávka vraždy se objevila na sociálních sítích a vzbudila značné pobouření. Kyjev slibuje dopadení pachatelů a požádal o pomoc Mezinárodní trestní soud (ICC).

Na internet se v pondělí dostalo video, v němž neozbrojený ukrajinský voják zvolá „Sláva Ukrajině“, načež do něj začnou pálit sprostě nadávající Rusové. Odkud záznam pochází, není jasné.

„Ještě před zveřejněním Šádurova jména promluvila s novináři jeho sestra, která připustila, že muž na záběrech se skutečně podobá jejímu bratrovi a že její bratr by nikdy neskrýval pravdu a neudělal by to ani před nepřítelem. A zřejmě by se právě takto postavil ruským vojákům,“ informovala zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Video vyvolalo na Ukrajině pobouření. Vraždu válečného zajatce odsoudilo mnoho ukrajinských politiků, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského. „Chci, abychom všichni na jeho slova odpověděli: Sláva hrdinovi! Sláva hrdinům! Sláva Ukrajině! My jeho vrahy najdeme,“ slíbil prezident.

„Šadura je pohřešován od 3. února po bojích u města Bachmut. Tělo našeho vojáka je na dočasně okupovaném území,“ oznámila v úterý 30. mechanizovaná brigáda s tím, že definitivní potvrzení totožnosti bude možné po navrácení těla a příslušných vyšetřeních. „Velení brigády vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ dodala brigáda a slíbila smrt pomstít.

Známý válečný novinář Jurij Butusov ovšem tvrdí, že zastřeleným vojákem byl dobrovolník Oleksandr Macijevskyj ze 163. praporu domobrany z města Nižyn v Černihivské oblasti, kterého na videu rozpoznali jeho spolubojovníci. Pochován byl minulý měsíc. Tělo je teď zřejmě zkoumáno kvůli upřesnění okolností smrti.

Butusovovo tvrzení zaznamenala mimo jiné ruská redakce BBC. Ta připomněla, že ruští představitelé se k záběrům dosud nevyjádřili.

Obvinění z genocidy

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se kvůli záznamu obrátil na hlavního prokurátora ICC Karima Khana a požádal jej, aby zahájil vyšetřování vraždy zajatého ukrajinského vojáka. Tento ruský válečný zločin je podle ministra důkazem, že Rusko vede genocidní válku, napsal server RBK-Ukrajina.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociální síti napsal, že válečné zločiny jsou v Rusku pěstovány a úřady se je snaží maskovat propagandou a mýty o „nacistech“ na Ukrajině. „Zavraždění člověka, který se dostal do zajetí, je toho další příklad. A také příklad ruské ubohosti a slabosti,“ podotkl. „Za každý takový válečný zločin přijde odplata. Nikdo se před ní neschová,“ zdůraznil.

Jermak minulý měsíc ve švýcarském Davosu uváděl, že Kyjev zaznamenal přes osmdesát tisíc ruských válečných zločinů, jejichž oběťmi se stalo přes devět tisíc civilistů, včetně 453 dětí. „Nepromineme jediný případ mučení, jediný ukradený život. Každý zločinec se bude zodpovídat,“ zdůraznil tehdy.

Kyjev volá po vytvoření zvláštního mezinárodního tribunálu, který by soudil přední ruské politiky zodpovědné za napadení Ukrajiny. Ta obviňuje Rusko z vedení genocidní války, o čemž mají svědčit především důkazy o zavraždění stovek civilistů ruskými vojáky v okupovaných městech a vsích před jejich osvobozením. Symbolem těchto zvěrstev se stala města Buča či Borodjanka u Kyjeva, masové hroby ale byly odkryty také například u Izjumu.