Ukrajinci vstoupili do obranného pásma Rusů, ti před nimi zaminovávají infrastrukturu

Události: Postup Ukrajinců na frontě (zdroj: ČT24)

Ukrajina postupuje v protiofenzivě na jižní i severovýchodní frontě. V Charkovské oblasti konsolidovala značnou část území východně od řeky Oskil, postoupila až dvacet kilometrů za tento tok do obranného pásma ruských sil směrem k městu Svatove. Ve středu ráno to uvedlo britské ministerstvo obrany ve své analýze vývoje ruské invaze na Ukrajině. Na jihu v Chersonské oblasti ruské jednotky zaminovávají infrastrukturu a soukromé domy, sdělil ve své ranní operační svodce ukrajinský generální štáb s odkazem na region, odkud v posledních dnech přicházejí zprávy o rychlém postupu ukrajinské protiofenzivy.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Vůdce mezinárodně neuznané „Doněcké lidové republiky (DNR)“ pod ruskou kontrolou Denis Pušilin podle agentury RIA Novosti řekl, že situace na frontové linii u města Lyman, které o víkendu znovu dobyly ukrajinské jednotky, se stabilizuje a ruské síly tam upevňují obranu.  

„Nepřítel se snaží udržet dočasně obsazená území, soustředí své úsilí na pokusy narušit aktivní operace (ukrajinských) obranných sil na některých směrech a pokračuje v útočných operacích na Bachmut a Avdijivku,“ píše také velení ukrajinské armády. Na některých místech podle něj ruská armáda přeskupuje své síly. Pušilin předtím v jiném rozhovoru prohlásil, že ukrajinské jednotky se začaly stahovat v okolí Bachmutu a nejsou tam „schopny udržet dříve obsazené pozice“.  

Britský resort obrany o situaci na severovýchodě Ukrajiny píše: „Je velmi pravděpodobné, že Ukrajina nyní může většinou svých dělostřeleckých systémů zasáhnout klíčovou silnici Svatove-Kreminna, což dále ztíží schopnost Ruska zásobovat své jednotky na východě. (…) Z politického hlediska budou ruští představitelé s vysokou pravděpodobností znepokojeni tím, že se čelné ukrajinské jednotky nyní blíží k hranicím Luhanské oblasti.“

Rusové při odchodu zaminovávají Chersonskou oblast

Na jižní frontě velení ukrajinské armády informuje o tom, že jeho jednotky provedly údery na různé typy přemostění ruských sil přes řeku Dněpr v Chersonské oblasti, přičemž ztráty protivníka se podle něj upřesňují.

Moskvou dosazení představitelé okupovaných ukrajinských regionů ve středu informovali o přeskupování ruských invazních sil nebo o stabilizaci situace. Zástupce šéfa Ruskem dosazené správy Chersonské oblasti Kirill Stremousov podle agentury Interfax uvedl, že ruská armáda se v regionu začala přeskupovat, aby mohla udeřit zpět. Řekl rovněž, že ukrajinské ozbrojené síly nebudou moci znovudobýt Cherson.

„Při odchodu z obcí v Chersonské oblasti nepřítel zaminovává infrastrukturu a soukromé objekty a zakazuje jakýkoli pohyb místních obyvatel,“ tvrdí ukrajinský generální štáb. „Podle dostupných informací chybí zdravotnickým zařízením v Jevpatorii na dočasně okupovaném Krymu zdravotnický materiál k ošetření zraněných okupantů,“ dodal. 

Ke stahování ruských vojáků z míst, o nichž Moskva předtím tvrdila, že už budou navždy ruské, se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Není v tom žádný rozpor. Budou s Ruskem napořád, budou navráceny,“ odpověděl Peskov na středečním brífinku na dotaz, zda nespatřuje rozpor v tom, že se ruští vojáci stáhli z řady obcí, jejichž obyvatele předtím Moskva ujišťovala, že už budou „navždy s Ruskem“.  

„Naše země se dnešním dnem (středa, pozn. red.) počínaje de iure zvětšila, což je velmi důležité,“ řekl také Peskov v připomínce toho, že ruský prezident Vladimir Putin ve středu podepsal zákony o anexi čtyř ukrajinských regionů, čímž završil ruský formální proces záboru území.

Putin ve svém středečním projevu před ruskými učiteli přislíbil, že situace na připojených územích se „stabilizuje“. „Vždy jsme přistupovali a nehledě na tragédii současných dnů i dnes s obrovskou úctou přistupujeme k ukrajinskému lidu a k ukrajinské kultuře, k ukrajinskému jazyku, literatuře a tak dále. A nikdy jsme se nedopustili ničeho takového, čeho se na Ukrajině dopouštějí vůči ruské kultuře a ruskému jazyku,“ řekl Putin. K vojenskému konfliktu by nikdy nedošlo, kdyby se Ukrajina a západní státy nepokoušely „přerušit dějiny“, prohlásil dále podle listu Komersant.

Postup ukrajinských sil v posledních hodinách:

Na celé Ukrajině podle štábu nadále hrozí letecké a raketové údery. V uplynulém dni okupační síly provedly devět raketových a šest leteckých úderů a více než 56 raketometných útoků, hlásí ukrajinský generální štáb, podle něhož útoky zasáhly sedmadvacet obcí, včetně například Charkova nebo Kramatorsku. Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko podle agentury Ukrinform uvedl, že ruské útoky zabily během úterý pět civilistů a dalších čtrnáct jich zranily.

Štáb naopak hlásí zničení ruského protiletadlového systému S-300 u obce Tokmak v Záporožské oblasti. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. 

Ve městě Bila Cerkva v Kyjevské oblasti v noci na středu byly slyšet exploze, útočily bezpilotní letouny Šáhid-136, uvedl šéf tohoto regionu Oleksij Kuleba. Hořet podle něj začaly blíže neupřesněné objekty infrastruktury a jeden člověk utrpěl zranění.

Rusko v posledních týdnech čím dál více používá levné drony na jedno použití. To představuje pro ukrajinskou armádu novou výzvu, poznamenala agentura AP. Mnohé dřívější útoky bezpilotních letadel íránské výroby se odehrály na jihu země, a nikoliv v blízkosti metropole, která nebyla cílem ruských úderů už několik týdnů.