Ukrajinská armáda prolomila ruské linie u Chersonu, postupuje i na severu

Události: Další ukrajinské úspěchy (zdroj: ČT24)

Ukrajinské ozbrojené síly dosáhly určitých průlomů v Chersonské oblasti a ovládly některé obce. Podle agentury Reuters o tom v ruské televizi informoval Moskvou dosazený představitel zmíněného regionu Volodymyr Saldo. Chersonská oblast je jedním ze čtyř regionů, které zčásti okupují ruské invazní síly a jejichž anexi ohlásil minulý týden prezident Vladimir Putin. Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu, ji v pondělí schválila. Kyjev a Západ ji odmítly jako nelegální.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoprojevu řekl, že ozbrojené síly jeho země zaznamenaly úspěch v okolí Lymanu v Doněcké oblasti, kde armáda v pondělí osvobodila vesnici Torske.

Torske je vzdálené asi patnáct kilometrů východně od Lymanu. Rusové podle mluvčího východního uskupení ukrajinských sil Serhije Čerevatyje ustoupili do města Kreminna, které leží už v Luhanské oblasti zhruba dvacet kilometrů dále na východ, a snaží se tam upevnit obranné pozice.

Nedaleko Lymanu se nachází klíčový silniční přechod přes řeku Severní Doněc, za níž se Rusko snaží upevnit své pozice. Město od května využívali jako logistický uzel pro podporu útoků v severní části Doněcké oblasti.

Zelenskyj oznámil pokrok také na jihu

Prezident Zelenskyj v noční řeči oznámil pokrok také na jihu země. Ukrajinské síly podle něj plně osvobodily malé obce Archanhelske a Myroljubivka, které se nacházejí na severu Chersonské oblasti.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu, jako to o vývoji bojů na jihu Ukrajiny, nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Výraznou vojenskou aktivitu Ukrajiny potvrzuje i okupační správce regionu Volodymyr Saldo. „Je to napjaté, řekněme to takhle,“ uvedl v ruské státní televizi.

Vzhledem k faktu, že v neděli dle ruskojazyčného webu BBC různé zdroje z obou stran psaly, že ukrajinská armáda dobyla obec Zolota Balka na břehu Dněpru a postupuje dále na jih, lze předpokládat, že ukrajinská ofenziva pokračuje ve zmíněném regionu i nadále.

Největší průlom na jihu od začátku konfliktu?

Potvrzuje to agentura Reuters, která v pondělí odpoledne informovala o tom, že ukrajinské ozbrojené síly prorazily frontu a rychle postupují podél řeky Dněpr, čímž ohrožují zásobovací linie pro tisíce ruských vojáků. Podle Reuters jde o největší průlom na jihu země od začátku konfliktu.

Kyjev sice zmíněné tvrzení zatím nepotvrdil, ale ruské zdroje uznaly, že ukrajinská tanková ofenziva postoupila desítky kilometrů podél západního břehu řeky a dobyla zpět řadu vesnic.

Stanice BBC zároveň upozornila, že ukrajinské ozbrojené síly žádají obyvatele, aby nezveřejňovali kvůli bezpečnosti vojáků a civilistů žádné informace o protiofenzivě.

O ukrajinském postupu informují i ruští blogeři

Ruští vojenští blogeři informují o postupu ukrajinských tanků až přes desítky kilometrů území podél západního břehu Dněpru, píše dále Reuters.

Podle analytika Roba Leeho z think-tanku Foreign Policy Research Institute někteří ruští vojenští blogeři informují o ústupu ruských vojsk až po obec Dudčany, což potvrdil i okupační správce regionu Saldo. „Ano. Právě tam, přímo podél řeky Dněpr, došlo k průlomu. Jsou zde obce jako Dudčany, které jsou obsazeny ukrajinskými silami,“ řekl Saldo.

Dudčany leží přibližně 40 kilometrů po proudu řeky od míst, kde ruské invazní síly čelily ukrajinské protiofenzivě o den dříve. „Když tolik ruských kanálů bije na poplach, obvykle to znamená, že mají problémy,“ napsal Lee.   

Pokud se zprávy o ukrajinském postupu potvrdí, bude to znamenat, že Moskva musela ustoupit z tohoto ukrajinského území jen několik dní poté, co ohlásila jeho připojení k Rusku. Ukrajinský postup podél Dněpru by mohl uvěznit tisíce ruských vojáků, poznamenal Reuters. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj zničily hlavní přechody na tomto širokém toku.

Ukrajinci nasadili vysoké tempo

Ukrajinským silám se podle všeho daří z osvobozeného Lymanu pokračovat dál na východ, uvedl zpravodaj ČT na Ukrajině Václav Černohorský. Dostaly se zřejmě už na území Luhanské oblasti a vytvořily si tam předpolí. Někteří odborníci hovoří o možném budoucím tažení na dvojměstí Lysyčansk a Severodoněck, dodal.

Politický geograf a náměstek pro řízení sekce evropské ministerstva zahraničí Jaroslav Kurfürst řekl, že ukrajinský postup „jde na bojišti velmi rychlým operačním tempem.“ Všechny územní zisky Ukrajinců jsou zde vybojovány a tempo je z tohoto pohledu velmi vysoké, dodal. Za pozoruhodné považuje, že probíhá na několika místech fronty. U Lymanu, dále směrem na Cherson či na západ od Charkova.

Délka fronty hraje ve prospěch Ukrajiny, má totiž dostatečný lidský potenciál k dispozici. Ruská mobilizace se zatím na frontě neprojevuje. Náměstek čeká, že Ukrajinci budou hledat slabá místa nepřítele. A některá města, podobně jako u Lymanu, se pokusí obejít a pod hrozbou obklíčení tak nepřítele vytlačovat.

90’ ČT24: Rusko vs. Ukrajina. Kdo postupuje po anexi? (zdroj: ČT24)