Ukrajina si připomíná dva roky od osvobození Buči i tamní masakry

Horizont ČT24: Buča si připomíná dva roky od masakru (zdroj: ČT24)

Dřívější silnicí smrti nyní pulzuje nový život. Vznikl i nový park, kde lidé vzpomínají na oběti, které tenkrát ležely na asfaltu. Ukrajina si nyní připomíná dva roky od osvobození města Buča. A zároveň od chvil, kdy byly objeveny válečné zločiny, které zde Rusové spáchali.

Jablunskou ulicí přezdívanou silnice smrti znovu pulzuje život. Tragické předloňské události stále připomíná jen několik rozbitých oken. A také zcela nový park se 78 stromy – podle počtu obětí, které Ukrajinci objevili ležící na asfaltu 31. března 2022 po rychlém ústupu ruské armády.

Tehdejší záběry z Buči naplno odhalily krutost, s jakou agresoři zacházeli s lidmi na čerstvě dobytých územích. Město u Kyjeva bylo prvním osvobozeným od začátku ruské invaze, kde obránci našli masové hroby a mučírny. Jedna z nich se nacházela v bývalém skladu. Právě tam našel Oleksandr Turovskyj tělo svého syna. „V této budově si Rusové zřídili velitelský štáb. Tam je mučili, pak je přivedli sem a zastřelili,“ ukazuje.

Konečný počet obětí nebyl stále určen

I dva roky po těchto masakrech pátrají úřady po pohřešovaných. Stále proto v Buče neurčily konečný počet obětí. Podle posledních údajů ruské jednotky během třiatřiceti dnů jen v tomto městě zavraždily skoro 1200 civilistů, včetně 37 dětí. Připomíná je zeď s jejich jmény.

„Byli zastřeleni jen proto, že šli po ulici nebo jeli v autě. Proto o tom musíme mluvit,“ říká vdova po zavražděném Natalija Verbovová.

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje víc než 125 tisíc válečných zločinů ruských vojáků. Přes devět tisíc z nich měli spáchat právě v Buče a okolí. Kromě vražd a mučení řeší i případy únosů a znásilnění. Dvacet pět Rusů už za ně ukrajinské soudy potrestaly.

Zazněla další výzva ke vzniku zvláštního mezinárodního tribunálu

„Před dvěma lety viděl celý svět skutečný význam našeho boje zde na Ukrajině. Viděli to všichni, pro které to bohužel byla jen další válka. Viděli, o jakou válku se jedná,“ prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ke vzniku zvláštního mezinárodního tribunálu nyní znovu vyzvalo 44 zemí. Moskva už dřív označila tato obvinění za zinscenovaná, což ale důvěryhodné mezinárodní instituce vyvrátily.