Tichou stávkou prázdných ulic připomněli odpůrci junty rok od převratu v Myanmaru

Odpůrci vojenské vlády v Myanmaru celostátní stávkou připomněli první výročí převratu, při němž armáda v zemi svrhla demokraticky zvolený civilní kabinet a ujala se moci. Organizátoři protestu vyzvali lidi, aby na znamení tichého odporu nevycházeli z domovů, a majitele obchodů, aby měli od 10:00 do 16:00 místního času (od 4:30 do 10:30 SEČ) zavřeno. Podle fotografií zely jindy rušné ulice v největším myanmarském městě Rangúnu i na dalších místech prázdnotou, napsala agentura AP.

V Rangúnu, Mandalaji i Sakainu se před začátkem takzvané tiché stávky mladí demonstranti, buddhističtí mniši a další lidé shromáždili ke krátkým protestům, navzdory přísným bezpečnostním opatřením. Skandovali hesla proti armádě, někteří je měli napsaná na transparentech.

Řada protestujících vyjadřovala vzdor gestem tří zdvižených prstů, převzatým z protivládních protestů v sousedním Thajsku. Gesto je známé z americké knižní a filmové série Hunger Games, kde se stalo znakem povstání proti útlaku totalitního režimu.

Myanmarská vojenská vláda v posledních dnech ve státních médiích varovala, že lidé, kteří se stávky zúčastní, budou zatčeni. Hrozí jim přitom obvinění z porušení protiteroristického zákona a s tím spojený trest až doživotního vězení a konfiskace majetku. Podle státního tisku policie zadržela v souvislosti s plánovanou stávkou v posledních třech dnech více než sedmdesát lidí, včetně majitelů obchodů, restaurací a dalších podniků, kteří předem oznámili, že budou mít zavřeno. Zatčeni byli také ti, kdo informace o protestních akcích šířili na sociálních sítích.

Konaly se i provládní akce

Vojenská junta podle agentury AP rovněž na úterý připravila různé akce, jako například cyklistický závod v Rangúnu, které měly přitáhnout lidi do ulic. Uspořádáno bylo také několik provládních demonstrací. Vojenský vládce Min Aun Hlain v pondělí o šest měsíců prodloužil výjimečný stav v zemi, zavedený v době převratu.

Americký prezident Joe Biden v pondělním prohlášení vyzval armádu, aby propustila svrženou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij a další zadržované a aby zahájila smysluplný dialog s cílem vrátit Myanmar na cestu demokracie. Spojené státy, Velká Británie a Kanada v pondělí uvalily na myanmarskou armádu nové sankce.

Národní liga pro demokracii (NLD) 76leté nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij vyhrála v listopadu 2020 s převahou myanmarské parlamentní volby, 1. února loňského roku byla ale její vláda svržena při vojenském převratu. Vedení armády odůvodnilo puč tím, že volby byly zmanipulované; to ale nezávislí volební pozorovatelé nepotvrdili. Převrat vyvolal protesty, při nichž byly zabity stovky lidí.

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli v prohlášení uvedl, že v Myanmaru se stupňuje násilí, prohlubuje se lidskoprávní a humanitární krize a roste chudoba, na což by měl svět co nejrychleji reagovat.