Taliban tvrdí, že ovládl významný přechod na hranici s Pákistánem. Afghánské úřady to popřely

Afghánské radikální povstalecké hnutí Taliban oznámilo, že se zmocnilo klíčového hraničního přechodu na hranici s Pákistánem. Afghánské úřady ale obsazení přechodu mezi afghánským městem Véš a pákistánským Čamanem vzápětí popřely, informovala agentura AFP.

Jeden z představitelů pákistánských bezpečnostních sil pod podmínkou anonymity agentuře AFP řekl, že bojovníci Talibanu na hraničním přechodu Véš-Čaman „odstranili afghánskou vlajku a vztyčili tam svou“.

Několik obyvatel oblasti, které AFP kontaktovala, uvedlo, že ve městě Véš je množství příslušníků Talibanu, zvlášť pak v úředních budovách. Silná přítomnost hnutí je hlášena i ze silnice vedoucí z afghánského města Kandahár k pohraničnímu okresu Spínbuldak, v němž se přechod Véš nachází.

„Naši bojovníci se zmocnili důležitého pohraničního města Véš v provincii Kandahár. Od nynějška je silnice spojující Čaman, Spínbuldak a Kandahár pod naší kontrolou,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení. „Taliban ujišťuje obchodníky a obyvatele, že jejich bezpečnost bude zaručena,“ dodal.

Afghánské ministerstvo: Útok jsme odrazili

Afghánské ministerstvo vnitra tvrzení Talibanu popřelo a uvedlo, že se afghánské armádě podařilo odrazit útok hnutí, jehož cílem bylo obsadit hraniční přechod nedaleko města Spínbuldak. „Teroristé z řad Talibanu se přesunuli do blízkosti hranice“ v okrese Spínbuldak, ale „bezpečnostní složky útok odrazily“, prohlásil mluvčí ministerstva Tárik Arian.

Představitel pákistánských bezpečnostních sil řekl, že pákistánská armáda je na své straně hranice „ve stavu vysoké pohotovosti“ a situaci stále vyhodnocuje.

Pákistán je dlouhodobě obviňován, že hnutí Taliban podporuje a jeho členům poskytuje útočiště. Hraniční přechod Véš-Čaman spojuje Afghánistán s pákistánskou provincií Balúčistán, kde ve městě Kvéta údajně sídlí část vedení hnutí.

Druhý nejdůležitější přechod na hranici Afghánistánu a Pákistánu

Od 1. května, kdy Spojené státy a Severoatlantická aliance zahájily stahování posledních vojáků z Afghánistánu, ovládl Taliban velkou část afghánského území a klíčové přechody na hranicích s Íránem, Turkmenistánem a Tádžikistánem. Afghánská armáda nyní podle AFP kontroluje v podstatě jen hlavní dopravní tepny a velká města, z nichž mnohá jsou povstalci obklíčena.

Véš-Čaman je druhý nejdůležitější přechod na hranici Afghánistánu a Pákistánu, podle údajů afghánské vlády tudy projede denně na devět set nákladních automobilů. Předseda afghánské obchodní komory Šafikulláh Attai uvedl, že „kontrola nad hraničními přechody v provinciích Herát a Faráh na západě, Kunduz na severu, a – pokud se potvrdí – také v provincii Kandahár na jihu země bude pro Taliban znamenat významný zdroj příjmů“.

V katarské metropoli Dauhá by se tento týden měla sejít delegace vysokých afghánských vládních představitelů se zástupci hnutí Taliban k jednání o obnově mírového procesu. V osmičlenné vládní delegaci bude hlavní mírový vyjednávač Abdulláh Abdulláh či exprezident Hamíd Karzáí. Rozhovory by podle agentury AP mohly začít již v pátek.

Zdroj z Bidenovy administrativy: Evakuace Afghánců začne koncem měsíce

V rostoucích obavách z budoucnosti se tisíce Afghánců snaží nyní opustit zemi. K odchodu z Afghánistánu vyzvala své občany i Francie, která k jejich evakuaci z Kábulu připravuje na sobotu mimořádný let. Uzavření svého velvyslanectví nicméně Francie neoznámila. Svou ambasádu v Kábulu zavřela například již Austrálie a Spojené státy snížily počet zaměstnanců velvyslanectví.

Vysoce postavený člen administrativy prezidenta Joea Bidena médiím pod podmínkou zachování anonymity sdělil, že v posledním červencovém týdnu také začne plánovaná evakuace Afghánců, kteří ve své vlasti podporovali činnost americké armády. Podle agentury AP by se operace mohla dotknout desetitisíců lidí.