Syrské zdroje viní Izrael ze zabití příslušníků íránských revolučních gard v Damašku

V hlavním městě Sýrie byly slyšet exploze, uvedla místní média. Podle státní tiskové agentury SANA šlo pravděpodobně o izraelský útok namířený na objekt na západě metropole. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP původně uvedla, že v budově zemřelo pět lidí, později jejich počet zvýšila na deset. Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce.

„Izraelský útok se zaměřil na obytnou budovu v damašské čtvrti Mazza,“ tvrdí SANA bez dalších detailů. Prohlášení není možné rychle nezávisle ověřit. Izrael událost zatím nekomentoval, své akce v Sýrii však přiznává jen zřídka. Mazza je přísně střežená čtvrť na západě města, kde sídlí několik diplomatických misí, včetně libanonského a íránského velvyslanectví, a kde se nachází i sídlo mise OSN.

Podle zdroje Reuters útok mířil na několikapatrovou budovu, která sloužila íránským poradcům podporujícím syrskou vládu. Budova byla srovnána se zemí. K úderu měly být použity „vysoce přesné izraelské rakety“, prohlásil zdroj. SOHR uvedla, že mimo jiné zemřelo pět Íránců a jeden Syřan. Tři z Íránců byli prý velitelé. Podle Reuters měl jeden ze čtyř příslušníků íránských revolučních gard být šéf informační jednotky v Sýrii. Několik dalších lidí utrpělo zranění.

Podle obyvatel a snímků sdílených syrskými provládními médii se z budovy valil hustý oblak dýmu. „Slyšel jsem výbuch a viděl jsem velký oblak kouře,“ řekl AFP jeden z obyvatel. „Hluk byl podobný výbuchu rakety a o několik minut později jsem slyšel sirény a sanitky,“ dodal. Podle některých zdrojů bylo celkem zraněno nebo zabito deset osob.

O několik hodin později izraelský dron zasáhl automobily poblíž libanonského přístavu Tyr a zabil dva lidi. Podle zdrojů Reuters to byl člen libanonského hnutí Hizballáh a další Libanonec.

Sýrie a Írán budou na útok reagovat spíše rétoricky, myslí si politický geograf Libor Jelen z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Je možné, že mohou zesílit útoky na izraelské území ze strany Hizballáhu nebo Hamásu, respektive těchto dvou organizací jako ‚prodloužených rukou‘ samotného Íránu. Ale nějakou další eskalaci bych úplně neočekával,“ řekl.

Studio ČT24: Libor Jelen k útoku v Damašku (zdroj: ČT24)

Izrael opakovaně útočí především na cíle na západě Sýrie. Snaží se zabránit tomu, aby Írán v regionu rozšířil svůj vojenský vliv prostřednictvím milic. Častým cílem izraelských úderů jsou dodávky zbraní z Íránu či systémy protivzdušné obrany. Po 7. říjnu, kdy útočníci z teroristického hnutí Hamás povraždili na dvanáct set Izraelců a dalších 240 unesli, Izrael své útoky zintenzivnil.