Stíhačky F-35 vyrábí v Evropě jen Italové. V Cameri sestrojí i letouny pro českou armádu

Události: F-35 ve výrobě (zdroj: ČT24)

Italské město Cameri na severu země je jediným místem v Evropě, kde se vyrábějí americké stíhačky F-35. Ty nedávno koupilo Česko a montážní linku navštívil loni v prosinci i prezident Petr Pavel. Česká televize dostala jako vůbec první televize možnost v závodě natáčet.

Dokážou unikat nepřátelským radarům a mají nejsilnější motory, jaké kdy byly do stíhacích letounů instalovány. K tomu revoluční elektroniku pro rychlou výměnu informací. To vše dělá ze stíhačky páté generace F-35 nejmodernější bojový letoun na světě.

Ze 24 stíhaček, které koupila Česká republika, jich dvanáct vyrobí přímo v Cameri u Milána. V roce 2029 dostane česká armáda první stroje. Čeští piloti na nich budou dva roky cvičit ve Spojených státech.

„Cameri je evropské konstrukční centrum pro výrobu letadel F-35, bylo vybráno americkou vládou poté, co splnilo nezbytná kritéria,“ řekl ředitel závodu Roberto Volpe. Ročně sestaví dohromady osmnáct až dvacet strojů a produkci by mohli ještě zvýšit. Specializují se zejména na technologicky náročnou výrobu křídel.

Zaměstnanci mohou do továrny jen bez telefonů

Spolupráce s americkou stranou začala v roce 2011. Projekt Leonardo spadá přímo pod italské ministerstvo obrany, ve dvou desítkách budov pracují asi dva tisíce zaměstnanců. Ti nesmějí používat mobilní telefony a specialisté denně sledují sociální sítě, zda se na nich neobjeví záběry z továrny či detaily strojů.

Klíčové části letadla se v Cameri vyrábí a montují především z italských komponentů, jen některé části dodává firma Lockheed přímo ze Spojených států. Závod ale nefunguje pouze jako montážní linka. Italští vývojáři mají možnost se na celkové podobě letadel v různých fázích výroby i částečně podílet. „Často dokážeme prezentovat naše návrhy na zlepšení výroby, zlepšení kvality včetně možných úspor,“ nastínil Volpe.

Víceúčelový letoun F-35 má ve své výzbroji už jedenáct zemí a v příštích letech se stane nejrozšířenějším strojem v rámci Severoatlantické aliance. Její členské země jich budou mít dohromady na šest stovek. V Cameri se starají také o celkovou údržbu stíhaček a budou mít na starost i ty, které koupila Česká republika.