Starostou malé obce v Německu se stal neonacista. I za přispění vládních stran

Události ČT: Starostou malé obce v Německu se stal neonacista (zdroj: ČT24)

Pobouření politických špiček Německa vyvolalo hlasování zastupitelů malé obce Waldsiedlung v Hessensku. Jejím starostou se stal člen neonacistické NPD. Hlasovali pro něj i členové vládních stran – CDU a sociálních demokratů.

Waldsiedlung, což v překladu znamená lesní osada, je městečko s dvěma a půl tisíci obyvatel. A v současnosti je problémem pro celé Německo. Novým starostou se stal Stefan Jagsch, který je členem neonacistické NPD. Na demonstracích NPD se často objevovaly zdvižené pravice a její vedení se hlásilo k tradicím Hitlerova Německa.

Předsedu hessenské odnože NPD do čela Waldsiedlungu zvolili i zastupitelé za křesťanské a sociální demokraty. „Stranická příslušnost u nás nehraje žádnou roli. A on svými postoji nikdy nepřitahoval pozornost,“ reagoval obecní zastupitel Norbert Szielasko.

Takový argument ale celostátní vedení vládních stran odmítá. Předsedkyně CDU Annegret Kramp-Karenbauerová chce volby anulovat.

Rozhořčeně reagují i špičky SPD. „Nespolupracujeme s nacisty! Nikdy! Rozhodnutí musí být okamžitě změněno,“ uvedl na Twitteru generální tajemník SPD Lars Klingbeil.

NPD dlouho zasedala v parlamentech na úrovni spolkových zemí. Branou do celoněmeckého parlamentu, Bundestagu, ale její zástupci nikdy neprošli. Na rozdíl od jiné strany, která dnes boduje ve stejných regionech, jako dříve NPD. Tou je Alternativa pro Německo, která před týdnem dosáhla historického úspěchu. Ve spolkových zemích Braniborsko a Sasko se stala druhou nejsilnější stranou. A vyzvala ke spolupráci křesťanské demokraty.

„V Sasku, kde je CDU velmi konzervativní, bude obtížné voličům vysvětlit, že s námi nechce spolupracovat za žádnou cenu,“ řekl předseda AfD Alexander Gauland. Soupeři AfD nesouhlasí. Poukazují na to, že za vítězstvím strany na východě Německa stojí především stoupenci radikální části strany, takzvaného Křídla.

„Nacionálně-konzervativní část strany je zastoupená především na západě, zatímco na východě dominuje extremististické křídlo,“ podotkl politolog Gero Neugebauer.

Tomu stále více dominuje šéf braniborské AfD Andreas Kalbitz. Velkou část života se pohyboval v blízkosti neonacistických skupin. Hlasy mu ve volbách neubraly ani zprávy, že se v roce 2007 zúčastnil výletu neonacistů z řad NPD do Athén. Jeho účastníci vyvěsili podle zpráv německého velvyslanectví z hotelového pokoje vlajku s hákovým křížem. Kalbitz potvrdil, že na výletu byl. Jeho program se mu prý ale nelíbil a o vlajce nic neví.