Srebrenica si připomněla masakr. Tryzny se poprvé zúčastnili i židé, slyšeli omluvu za dávné křivdy

Horizont ČT24: V bosenské Srebrenici se setkali zástupci židovské a muslimské komunity (zdroj: ČT24)

Svět si připomíná 28. výročí nejhoršího masakru války v Bosně. V červenci 1995 povraždily srbské jednotky v Srebrenici osm tisíc muslimských chlapců a mužů. Na vzpomínkovou tryznu za známé i dosud neidentifikované oběti z hromadných hrobů se sjely tisíce lidí. Vůbec poprvé jsou mezi nimi také oficiální zástupci Světového židovského kongresu, aby se připojili k muslimsko-židovskému vystoupení proti genocidě a nenávisti.

Na potočarské pohřebiště přivezli nové rakve s ostatky dvaceti sedmi bosenských mužů a tří dospívajících chlapců. Až teď, 28 let po hrůzném masakru, je identifikovali pomocí analýzy DNA. Srebrenica zažívá své každoroční dny bolesti.

„Bratrovi bylo pouhých 17 let. Byl dítě. V životě nikomu neublížil,“ říká Hidadžet Dzozič, bratr jednoho z pohřbených. 

V předvečer vzpomínkových aktů se sešli také neobvyklí spojenci. Genocida, kterou prožily jejich národy, svedla zástupce Světového židovského kongresu a bosenských muslimů. Víra židy a muslimy mnohde na světě staví do rolí zarytých nepřátel. Ve Srebrenici měli pro sebe slova úcty.

„Pro budoucnost židovského národa i bosenských muslimů je naprosto zásadní, abychom spojili síly při této vzpomínce a abychom zajistili, že se podobná zvěrstva nikdy nezopakují,“ zdůraznil místopředseda Světového židovského kongresu Menachem Rosensaft.

Omluva židovské komunitě

Nejhorší masakr v Evropě od druhé světové války se udál 11. července 1995 a v následujících dnech. Srbské jednotky v Bosně pod velením generála Ratka Mladiče dobyly enklávu Srebrenica, vyhlášenou OSN za bezpečnou zónu. Ve městě a okolí zavraždili na osm tisíc mužů a chlapců muslimského vyznání.

Vedoucí památníku srebrenické genocidy Emir Suljagić, který konferenci s židovským kongresem pořádal, přišel s nečekanou omluvou – za činy těch Bosňáků, kteří se za druhé světové války za okupace zapojili do nechvalně proslulé horské divize SS Handžar. „Před osmdesáti lety se část mých krajanů dala do služeb německé nacistické ideologie a ublížila vám, vašim lidem, vašim otcům a matkám, prarodičům. Za to se vám omlouvám,“ řekl.

Rozhovor s analytikem Petrem Čermákem (zdroj: ČT24)

Ve vztahu ke druhé světové válce i válce v bývalé Jugoslávii ředitel památníku dodal, že horší než zločin samotný je to, když se o zločinu mlčí. Přijetí odpovědnosti za zvěrstva spachaná ve Srebrenici však stále není úplné. Ratko Mladič si sice odpykává doživotí, ale na srbských územích je pro mnohé hrdinou. Hlasitěji se také ozývají ti, kteří genocidu bosenských muslimů popírají. Mezi ně patří i hlavní politický představitel bosenských Srbů Milorad Dodik.