Spojené státy vyčkávají s označením Ruska za teroristický stát. Dopad na jeho ekonomiku by byl ohromný

Rusko si od únorového začátku invaze na Ukrajinu už několikrát vysloužilo od světových lídrů obvinění z terorismu. V úterý jej oficiálně prohlásil za teroristický stát estonský parlament a stal se tak po Litvě a Lotyšsku třetím národním zákonodárným sborem, který tak učinil. Toto označení má podporu i obou komor amerického Kongresu, USA však Rusko za státního sponzora terorismu zatím neoznačily. Podle odborníků oslovených magazínem Forbes by byl dopad tohoto kroku značný a mohl by ruskou ekonomiku zatížit na desítky let.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová i vůdce senátní menšiny Mitch McConnell se shodují, že by Spojené státy měly prohlásit Rusko za státního sponzora terorismu. „Spojené státy v současné době označují za státní sponzory aktů mezinárodního terorismu vlády Sýrie, Íránu, Severní Koreje a Kuby,“ uvádí Výzkumná služba Kongresu (CRS).

Ministr zahraničí je oprávněn „označit zahraniční vládu za opakovaně poskytující podporu aktům mezinárodního terorismu a v důsledku toho omezit pomoc nebo obchod s touto zemí,“ uvádí dále CRS. Definice základního pojmu „mezinárodní terorismus“ je uvedena v §140 autorizačního zákona o zahraničních vztazích (1988–1989).

Rusko některé tyto podmínky splňuje. Kreml má úzké vazby se zeměmi, které již jsou na seznamu státních sponzorů terorismu, včetně syrského režimu. Zpráva OSN vydaná v roce 2020 dospěla k závěru, že ruská armáda podnikla v Sýrii útoky proti civilistům, které se rovnají válečným zločinům.

Rusko také už před současnou invazí podporovalo separatisty na Ukrajině, z nichž mnozí jsou obviňováni z toho, že se v regionu dopouštějí vražd, znásilňování a mučení. V prvních dvou týdnech dubna 2022 bylo ukrajinské ombudsmance pro lidská práva Ljudmile Denisovové nahlášeno přibližně čtyři sta případů sexuálního násilí ze strany ruských vojáků.

Od 24. února 2022 obdržela komise OSN jen v Kyjevě 75 obvinění ze sexuálního násilí na Ukrajincích, včetně dětí. Kromě toho se ruská armáda dopustila dalších válečných zločinů, včetně útoků na civilisty, hromadných poprav a vražd.

Ekonomické důsledky

Profesor Jason M. Blazakis z Middlebury Institute of International Studies v kalifornském Monterey řekl v rozhovoru pro Forbes, že ekonomické důsledky amerického zařazení Ruska mezi země podporující terorismus by byly poměrně závažné. „Pravděpodobně by se rozšířil okruh druhů materiálu, které by do Ruska nemohly směřovat. Omezení dvojího vývozu jsou klíčovým aspektem režimu SST (státního sponzora terorismu).“

„Za druhé, což je možná ještě důležitější, přidání do režimu státního sponzora terorismu by mělo důsledky pro každou vládu, která pokračuje v jakékoli výměně, zejména v oblasti obrany, s Ruskem. Zařazení na seznam SST by mělo pro země, které se na takové výměně podílejí, sekundární účinky a staly by se terčem sekundárních sankcí, pokud by prezident nevydal výjimku, která by tuto činnost vyňala.“

Blazakis působil v letech 2008 až 2018 jako ředitel Úřadu pro financování a označování v rámci protiteroristického oddělení ministerstva zahraničí USA. „Z vlastní zkušenosti vím, že toto je důvod, proč se země na seznam SST často nepřidávají – komplikuje to tyto vztahy druhého řádu,“ řekl.

Přesto je podle něj v případě Ruska jeho přidání na seznam důležité právě z tohoto důvodu. „Americká vláda by měla chtít zkomplikovat každý aspekt vztahů jiné země s Ruskem. Je mi celkem jasné, že se rovnováha opět posunula ve prospěch Ruska a že doposud sankcím odolávalo. A protože sankce potřebují čas, aby měly dopad, je nepravděpodobné, že by tohoto dopadu bylo dosaženo do zimy, pokud nebude zavedena mnohem významnější sankce 0150 zařazení Ruska na seznam států sponzorujících terorismus.“

Blazakis zmínil, že by to mělo také další výhodu v tom, že by se více společností zbavilo rizik z Ruska. To by se pravděpodobně týkalo amerických i neamerických firem. „Podniky nerady působí v zemích, které jsou státními sponzory terorismu. To je důvod, proč Súdán během Trumpovy administrativy tolik tlačil na to, aby byl ze seznamu SST vyřazen.“

Rusko by bylo žalovatelné u amerického soudu

Ze zařazení Ruska na seznam SST dále plyne velké riziko soudních sporů. Mezinárodní advokát z Washingtonu D.C. Charles H. Camp se domnívá, že pokud bude Rusko označeno za stát sponzorující terorismus, výrazně to zvýší možnost cizinců žalovat jej u amerických soudů, uvedl pro Forbes.

„Ačkoli zahraniční vlády obvykle nemohou být žalovány u amerických soudů, žalobci podali žalobu na základě zákona o zahraničních výsostných imunitách, který upravuje imunitu cizích zemí a obsahuje několik výjimek z obecného zákazu podávání žalob. Jednou z těchto výjimek je ,výjimka z terorismu‘, která byla uzákoněna v roce 1996 a která umožňuje žalovat u amerických soudů cizí země, které byly označeny za ,státní sponzory‘ terorismu, za podporu teroristů.“ 

Lze jen spekulovat o tom, jak vysoké odškodné, včetně sankčních náhrad, by americký soudce přiznal ukrajinským obětem, které by zažalovaly ruskou vládu u amerických soudů.

Mnohem větší dopad než sankce

„Jakmile Spojené státy konečně označí Rusko za stát sponzorující terorismus, bude Rusko zbaveno jakékoli imunity podle amerického zákona o zahraničních výsostných imunitách,“ dodal Camp v rozhovoru.

„To bude mít za následek, že účastníci řízení budou moci proti Rusku získat nejen náhradu škody, ale i trestní odškodnění. Podle mého názoru budou takové rozsudky, které bude možné proti Rusku vynést, téměř nekonečně vysoké a ochromí ruskou schopnost finančně působit mimo Rusko na celá desetiletí dopředu, což způsobí Moskvě větší finanční utrpení než jakékoli sankce, které jsou v současné době uvaleny, nebo sankce, které by byly na Rusko uvaleny, kdyby bylo označeno za stát sponzorující terorismus.“