Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Události: Rekordní mrazy v USA (zdroj: ČT24)

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.

Prudká bouře, která se podle předpovědi má vyvinout v takzvaný bombový cyklon, zasáhne americký středozápad, sever a severovýchod. Úřady varují před takřka nulovou viditelností.

Silný vítr ještě zesiluje příliv studeného vzduchu, který do Spojených států přinese nejnižší teploty za čtyři dekády. Úřady varují, že omrzliny v takovém scénáři hrozí během několika minut. Vnitrozemím mrazivý vzduch postoupil až k americko-mexické hranici, před nízkými teplotami varují úřady například v Texasu, Louisianě, Alabamě nebo na Floridě. Stát New York vyhlásil nouzový stav.

Úřady do konce týdne očekávají teploty až čtyřicet stupňů Celsia pod nulou. Ve městě Sioux Falls v Jižní Dakotě zamrzla tamní řeka i s vodopádem. V Montaně je taková zima, že se horká voda mění v led během sekundy. A rekordní je i rychlost, jakou teplota klesá. V Coloradu spadla během čtyřiadvaceti hodin o čtyřicet stupňů.

Podle agentury AFP už v Severní Americe padlo několik teplotních rekordů, když bylo na západě Kanady naměřeno minus třiapadesát stupňů, v americkém státě Minnesota minus osmatřicet stupňů, v texaském Dallasu na jihu USA minus třináct a v Houstonu minus osm stupňů. Ve státech Montana, Jižní Dakota a Wyoming už byly naměřeny hodnoty kolem minus pětačtyřiceti stupňů Celsia.

V ohrožení jsou především lidé bez domova

Velkým nebezpečím jsou mrazy hlavně pro lidi bez domova. Některé organizace jsou připravené jim poskytnout přístřeší, aby neumrzli. „Chceme poskytnout prostory, kde mohou být lidé v bezpečí, když se chtějí schovat před tímto opravdu extrémním počasím,“ řekl organizátor pohotovostního centra Chris Voss.

Například v Detroitu byly některé ubytovny už ve čtvrtek naplněné. „Nikoho neposíláme zpět do té zimy,“ řekla však deníku Detroit News mluvčí útulku pro rodiny COTS Aisha Morrellová-Fergusonová.

Úřady směřují svá varování i k běžencům z Jižní Ameriky. Policie migranty na hranicích s Mexikem varuje, že pokusy o překročení hranice v tomto počasí jsou velmi riskantní.

Pro Buffalo ve státě New York meteorologové předpovídají sněhovou bouři, jaká se vyskytne jednou za generaci, provázenou nárazovým větrem o rychlosti až sto pět kilometrů za hodinu. Hrozí proto rozsáhlé výpadky proudu. V pátek večer bylo v USA bez elektřiny více než 1,4 milionu domácností a firem. Distributoři vyzvali firmy a veřejnost, aby co nejvíce omezily spotřebu, aniž by to bylo na úkor bezpečnosti.

Silnice jsou při sněhové vánici téměř nesjízdné. Ve státech Kansas a Oklahoma podle místních médií do pátku přišlo o život pět lidí při dopravních nehodách, k nimž zjevně přispělo nynější počasí. Indiana už aktivovala národní gardy. „Vyhněte se zbytečnému řízení. Práce pluhů pak bude efektivnější a účinnější,“ vyzvala Kyleigh Cramerová z ministerstva dopravy Indiany.

Velká města mají připravené zásoby soli na udržování komunikací. Jen v Chicagu jí je na čtyři sta tisíc tun. Do ulic je rozváží přes tři sta vozů.

Tisíce zrušených letů

Už ve čtvrtek pozdě večer ve většině států USA platila výstraha před mrazivým větrem a sněhovými bouřemi. Podle agentury Reuters nepříznivé počasí ovlivní přes dvě stě milionů Američanů, tedy zhruba šedesát procent populace. Úřady očekávají, že kvůli počasí bude docházet k výpadkům proudu.

„Prosím, berte tuto bouři extrémně vážně. A nevím, jestli vám to šéf dovolí, ale pokud máte v plánu odcestovat, udělejte to hned,“ apeloval na Američany prezident Joe Biden.

Počasí už stihlo narušit cestovní plány. Ve čtvrtek a v pátek bylo zrušeno více než pět tisíc letů, jen letiště v Chicagu jich zrušilo třináct stovek, špatná byla situace také například v Denveru, kde teploměry ukázaly teplotu 31 stupňů pod nulou.

„Snažíme se hledat na našich telefonech a vymyslet další cesty. Možná bychom mohli i autobusem odtud do Atlanty, což nám potrvá asi 21 hodin. Takže je to opravdu nepohodlné. Ale uděláme cokoliv, jen abychom se tam dostali,“ řekl Brandon Mattis, kterému počasí zkomplikovalo cestu z New Yorku.

Stejně rychle, jak mrazivá vlna do USA přišla, by zase mohla odeznít. V některých oblastech na severozápadě USA mají teploty brzy opět stoupnout. Na mnoha místech má být podle Národní meteorologické služby už o víkendu opět o dvacet až třicet stupňů tepleji.