Snížení dodávek ropy může uvrhnout svět do recese. Saúdové kritiku odmítají

Saúdská Arábie odmítá kritiku, která se na zemi snesla po rozhodnutí skupiny OPEC+ z minulého týdne snížit těžbu ropy. Kritika podle ní není založená na faktech a snížení těžby je v zájmu spotřebitelů i producentů, uvedlo saúdské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Bílý dům ve čtvrtek vysvětlení kartelu odmítl. Rozhodnutí OPEC+ už okomentovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle ní způsobilo růst cen ropy a mohlo by uvrhnout světovou ekonomiku do recese.

Podle Saúdské Arábie bylo rozhodnutí OPEC+ přijato na základě konsensu a zohlednilo rovnováhu nabídky a poptávky. Jeho cílem bylo zohlednit nestabilitu na trhu, píše se v prohlášení. Skupina OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence v čele s Ruskem.

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka je to jediné vyjádření, které z Rijádu přijde, protože nikdo nepřizná, že v podtextu je politika a že ropa je pro Saúdskou Arábii pákou na Spojené státy. Saúdové podle něj mohou rozhodnutím „zvyšovat svoji cenu na diplomatickém trhu“.

Americký prezident Joe Biden na počátku tohoto týdne uvedl, že rozhodnutí bude mít dopad na vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, mluvil o přehodnocení vztahů.

USA: Jiné země soukromě potvrdily donucování

Mluvčí Bílého domu John Kirby ve čtvrtek řekl, že USA předložily Saúdské Arábii analýzu, která dokládá, že pro rozhodnutí skupiny snížit těžbu nebyl žádný tržní důvod.

„Ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie se může pokoušet vykrucovat, ale fakta jsou jednoduchá,“ uvedl Kirby. Dodal, že ostatní země v ropném kartelu soukromě Spojeným státům řekly, že se „cítí být donuceny podporovat saúdské směřování.“

Skupina OPEC+ oznámila snížení těžby o dva miliony barelů denně po týdnech lobbování ze strany USA proti takovému kroku. Skutečná ztráta dodávek se ale bude pravděpodobně pohybovat jen kolem jednoho milionu barelů, protože několik členských států stále nedosahuje dříve dohodnutých těžebních cílů.

Zpravodaj ČT David Borek o sporech kvůli snížení těžby ropy zemí OPEC+ (zdroj: ČT24)

USA obvinily Saúdskou Arábii, že se podbízí Moskvě, které vadí snahy Západu o omezení cen ropy v reakci na invazi na Ukrajinu. Krok skupiny vyvolal ve Washingtonu obavy z možného zvýšení cen benzinu před listopadovými volbami, v nichž se Bidenovi demokraté budou snažit udržet kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a Senátem.

V prohlášení se uvádí, že USA žádaly, aby skupina své rozhodnutí o měsíc odložila. Podle Saúdské Arábie však všechny ekonomické analýzy naznačily, že odložení o měsíc by mělo negativní ekonomické důsledky. Saúdská Arábie rovněž uvedla, že své vztahy se Spojenými státy považuje za strategické, a zdůraznila význam vzájemného respektu, napsala agentura Reuters.

Saúdská Arábie je podle Borka dlouhodobě příjemcem největších zbrojních kontraktů ze strany USA, ozbrojené síly země jsou vybavovány Amerikou. Ta je navíc garantem bezpečnosti v Perském zálivu. Vztahy obou zemí ale nejsou ideální.

Hrozba pro svět

Mezinárodní agentura pro energii v reakci na rozhodnutí mluví o hrozbě recese pro světovou ekonomiku. „Neustálé zhoršování stavu ekonomiky a vyšší ceny vyvolané plánem OPEC+ na snížení dodávek zpomalují světovou poptávku po ropě,“ uvedla agentura. Vzhledem k přetrvávajícím inflačním tlakům a růstu úrokových sazeb se vyšší ceny ropy mohou podle agentury ukázat jako bod zlomu pro světovou ekonomiku, která je na pokraji recese.

IEA současně snížila výhled růstu poptávky na letošní rok ve srovnání s předchozím měsícem o 60 tisíc barelů denně na 1,9 milionu barelů denně. Na příští rok pak výhled růstu poptávky snížila o 470 tisíc na 1,7 milionu barelů denně. Světová poptávka po ropě by tak měla v příštím roce činit v průměru 101,3 milionu barelů denně.

Omezení kapacity v dalších členských státech OPEC znamená, že většinu snížení zajistí Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, uvedla IEA. Nové sankce skupiny vyspělých zemí G7 a Evropské unie vůči Rusku by mohly dodávky ropy na trh omezit ještě více.