Situace ve Španělsku se zhoršuje. Hrozí návrat přísné karantény

Události ČT: Nemocných s covidem-19 ve Španšlsku přibývá, úřady zpřísňují opatření (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku se opět rozmáhá epidemie koronaviru, k současným ohniskům patří několik částí Madridu a také severovýchodní cíp Pyrenejského poloostrova. Úřady v nejpostiženějších oblastech hlavního města zatím jenom doporučují maximální obezřetnost a omezení společenských kontaktů, hrozí však, že se vrátí přísná karanténa, z čehož mají obavy například podnikatelé.

Nových případů nákazy koronavirem přibývá zejména ve dvou zmíněných oblastech, přesto je Španělsko zemí s nejrychlejším nárůstem počtu nemocných v přepočtu na obyvatele. Lidé se obávají, že situace bude ještě horší než na jaře, kdy zemi zasáhla první vlna epidemie. 

V uplynulém týdnu zaznamenalo Španělsko více než 43 tisíc nových případů nákazy, což znamená 92 nakažených na sto tisíc obyvatel. To je asi pětinásobek českých případů, a dokonce desetinásobek počtu nově nemocných v Itálii. Úřady reagují intenzivním plošným testováním v nejpostiženějších oblastech.

„Myslím, že jsme to měli všichni. Dokud nám nedají výsledky, nebudeme mít jistotu,“ řekla pracovnice ve zdravotnictví Misla Godoyová, která žije na předměstí Madridu. 

Masivní testování ve školách

Provedených testů na koronavirus by mělo nyní přibývat i v Katalánsku. Tam plánují velké testování i přímo na školách, mělo by jít až o půl milionu testů za první pololetí. Katalánsko jen o víkendu zaznamenalo největší nárůst nakažených za poslední bezmála měsíc. 

Katalánská vláda už oznámila zpřísnění protipandemických opatření. „Zakáže sdružování více než deseti lidí bez ohledu na to, jestli to bude na veřejnosti nebo v soukromí. Sníží kapacitu barů na padesát procent. Nově budou muset splnit 14 dní karantény blízké kontakty nemocných bez ohledu na to, že budou mít negativní test,“ řekla redaktorka ČT Tereza Kručinská.

Další komplikace pro případnou dovolenou

Země, která je z velké části závislá na cestovním ruchu, ztrácí naději na prodlouženou letní sezonu. Právě Španělsko už Česká republika zařadila mezi rizikové země, výjimku mají jenom Kanárské ostrovy, kde úřady za uplynulé dva týdny zaznamenaly jenom 70 nových případů.

Ve Španělsku se od začátku pandemie potvrdilo už 405 437 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, což je ve srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse devátý nejvyšší počet na světě. Za poslední den přibylo 2060 případů, nejvyšší denní nárůst od konce dubna zaznamenalo Španělsko v pátek, šlo o 3650 nově nakažených.  

Omezení cestování však může kromě Španělska hrozit i Chorvatsku, které patří mezi nejoblíbenější prázdinové destinace mezi Čechy. O víkendu už začali zemi hromadně opouštět například Rakušané či Italové.