„Šedý“ Sobotka překvapil i za hranicemi. Zeman bude chtít ukázat sílu, píší Slováci

Oznámení premiéra Sobotky, že vláda podá demisi, překvapilo i zahraniční komentátory. Slovenský lis SME napsal, že na tahu je prezident Miloš Zeman, který může jmenovat vlastní kabinet nebo tlačit na předčasné volby. O situaci v Česku informovala rovněž ruská agentura TASS nebo čínská Nová Čína. Podle DPA „šedý“ Sobotka ukázal rozhodnost, Bloomberg zase píše o tom, že nestabilita vlád je pro Česko charakteristická.

Bohuslav Sobotka se rozhodl podat demisi kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, který rozhodne o dalším dění. Může si stejně jako v roce 2013 uzurpovat vliv pro sebe, nebo ho přenechat poslancům,“ komentuje situaci slovenský list SME. Zemanovi by prý vyhovovalo, pokud by se před příštími prezidentskými volbami ukázal jako silná hlava státu.

Ve hře je ale i několik jiných scénářů vývoje, například pokračování současné koalice s konáním voleb dříve než v plánovaném říjnovém termínu, nebo vytvoření nové koaliční většiny, což list ale označil za málo pravděpodobné.

Jinou možnost vidí SME v tom, že by Sobotka pokračoval jako premiér v demisi až do řádných voleb a že by ve vládě možná již nebyl Babiš případně ani ministři za hnutí ANO. ČSSD a ANO by se v takovém případě dohodly na příměří, aby obě strany mohly v kampani své vládnutí označovat v podstatě za klidné a úspěšné.

Denník N upozorňuje na pozitivní vazby mezi Zemanem a šéfem ANO

Denník N za překvapivou označil skutečnost, že Sobotka nenavrhl odvolání Babiše, ale rozhodl se pro pád celé vlády. List se také zmínil o roli prezidenta: „Zeman už v minulosti způsobil ústavní krizi, když v roce 2013 navrhl premiérem Jiřího Rusnoka, ačkoli neměl podporu v parlamentu. Vystupuje zároveň jako politik, který má blíže k Babišovi než k sociální demokracii, kterou kdysi vedl.“

Polská Rzeczpospolita v článku poměrně obsáhle vysvětluje, v čem byl problém s dluhopisy Agrofertu. Mírně bulvární Fakt24.pl dal do titulku Šok v Česku: Premiér oznámil demisi.

Kromě obvinění, že se Babiš vyhýbal placení daní, se věnuje i zákonu lex Babiš. „Loni přijal český parlament zákon, který nedovoluje členům vlády vlastnit média. Babiš byl majitelem mediálního domu, který vydává mimo jiné Mladou frontu Dnes. Jeho strana změnu zákona odmítala. Rostoucí konflikt mohl být důvodem demise vlády.“

Překvapení neskrývají ani Němci. „Na konci roku 2012 koupil Babiš od své vlastní firmy dluhopisy osvobozené od daní. Stalo se to krátce před změnou zákona, který měl tuto 'daňovou díru' uzavřít. Kritici vidí ve využití dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny,
kterých byly miliony, zneužití systému,“ vysvětluje začátek celé kauzy zpravodajský server ARD Tagesschau.

Server Frakfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že Česko čekají na podzim volby, a klade si otázku, jestli je Sobotkův krok šachovým tahem, který s nimi souvisí. Rozhlasová stanice Deutschlandfunk pak podotýká, že strana jednoho z nejbohatších Čechů Babiše je jasným favoritem hlasování o budoucím parlamentu.

Novou vládu může sestavit sám Babiš, píše TASS

Ruská tisková agentura TASS s odvoláním na politology uvedla, že český prezident bude proti vyhlášení předčasných voleb. „Miloš Zeman může pověřit sestavením nové vlády vůdce jiné politické strany. Není vyloučeno, že se jím stane Andrej Babiš, který je podle průzkumů veřejného mínění jedním z nejpopulárnějších politiků,“ upozorňuje TASS.

Připomíná zároveň, že Zeman v dřívějších rozhovorech nepovažoval demisi vlády za rozumnou. Byla by to především jedna z předvolebních akcí sociálních demokratů, kteří ztrácejí podporu voličů, tlumočí TASS slova českého prezidenta.

Agentura AP Sobotkovo oznámení označila za nečekané a vyvolané „nevysvětlenými podnikatelskými obchody“ Sobotkova „soupeře“ – ministra financí. Zmiňuje pochybnosti
o způsobu nabytí majetku miliardáře, který je někdy označován za „českého Berlusconiho“.

„S tím nikdo nepočítal. Český premiér Bohuslav Sobotka hází ručník šest měsíců před řádnými parlamentními volbami. Důvodem je mohutný spor s ministrem financí Andrejem Babišem,“ píše DPA. Tato agentura a také rakouská APA poznamenávají, že důvodem demise jsou obvinění z „daňového podvodu“ vůči Babišovi, který je předsedou „liberálně-populistického koaličního partnera“, hnutí ANO.

„Šedý“ Sobotka ukázal rozhodnost, uvedla DPA

Podle DPA „šedý“ předseda vlády Sobotka, pro nějž bylo těžké prosadit se ve veřejné debatě, ukázal překvapivým oznámením demise rozhodnost. Sobotka a Babiš jsou podle německé agentury od základu rozdílné osobnosti.

DPA připomíná také komplikovaný vztah premiéra s prezidentem Zemanem i „pozitivní a konstruktivní vztah“, který má údajně Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, „navzdory protichůdným názorům na uprchlickou krizi“.

Zpravodaj britské stanice BBC v Praze upozornil, že Česko vedla přes tři roky více méně stabilní koaliční vláda pod vedením „mírného“ premiéra Sobotky. Příčinou konce kabinetu podle něj byla „hořká rivalita“ mezi Sobotkou a Babišem. Zpravodaj rovněž připomíná, že pár měsíců před volbami hnutí ANO ministra financí dominuje předvolebním průzkumům a Sobotkova „hra s ohněm“ bude mnohými vnímána jako předvolební taktika.

Agentura Reuters cituje Sobotkovo vysvětlení, že demise má umožnit buď nové uspořádání kabinetu bez Babiše nebo povede k předčasným volbám. Reuters zvlášť přinesl také rychlou zprávu o tom, že Zeman k oznámené demisi nemá bezprostřední komentář.

Podle AFP je demise důsledkem „konfliktu“ mezi Sobotkou a „vlivným miliardářem Andrejem Babišem podezíraným z fiskálních podvodů“. Agentura také podrobněji vysvětluje, že premiér opakovaně Babiše žádal o vysvětlení, jak získal dluhopisy své vlastní skupiny Agrofert za 1,5 miliardy korun, a cituje Sobotkova slova, že pravidla mají platit pro všechny a že Babiš je v konfliktu zájmů. 

Zpráva o demisi české vlády neunikla ani pozornosti oficiální čínské tiskové agentury Nová Čína. Také ona informuje, že premiér Sobotka oznámil demisi po sporu s vicepremiérem a ministrem financí Babišem.

Premiér se rozhodl „torpédovat vlastní vládu,“ konstatuje Bloomberg

Za „nečekané“ označila Sobotkovo rozhodnutí „torpédovat svou vlastní vládu“ také agentura Bloomberg, podle které je nestabilita vlád pro Česko charakteristická. Česko přihlíželo „vzestupu a pádu šesti kabinetů v posledních deseti letech“, uvedla agentura.

Zároveň připomněla, že Sobotkův kabinet byl nejdéle sloužícím za posledních 15 let a na kontě má řadu úspěchů včetně obnovení hospodářského růstu či nejnižší nezaměstnanosti v EU.

Pád vlády v Česku je další v řadě otřesů v postkomunistických zemích, vláda nedávno padla také v Chorvatsku a demonstrace otřásaly v poslední době Rumunskem, Maďarskem i Slovenskem, doplnil Bloomberg.