Babiš v dopise vysvětluje kontroverzní dluhopisy. Přečtěte si, co napsal poslancům

Reportáž: Babiš napsal poslancům o dluhopisech, opozici vysvětlení nestačí (zdroj: ČT24)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal dopis předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), ve kterém trvá na legálnosti všech svých transakcí se společností Agrofert. Reaguje tak na březnovou výzvu dolní komory, aby do konce tohoto měsíce vysvětlil svůj výhodný nákup korunových dluhopisů. Sociální demokracie si chce vzít na prostudování Babišova listu několik dní.

Celý spor kolem Babišovy kasy vyvolalo zjištění týdeníku Echo o nesrovnalostech v ministrových financích. Před několika lety nakoupil od své někdejší firmy Agrofert právě korunové dluhopisy za téměř 1,5 miliardy korun. Využil tak mezery v zákoně, protože – vzhledem k legislativním podmínkám – úrokový výnos dluhopisů nepodléhal zdanění.

Dolní komora se Babišovu nákupu věnovala v polovině března coby bodu „Daňové podvody ministra financí“. Ve svém usnesení správce státní pokladny vyzvala, aby do 30. dubna uspokojivě vysvětlil „vážná“ podezření z daňových úniků při obchodování s Agrofertem a „věrohodně“ objasnil příjmy, ze kterých pořízení obligací hradil. Pokud by předseda ANO požadavek nesplnil, měl vůči němu šéf vlády Bohuslav Sobotka vyvodit blíže nespecifikované důsledky.

Ve čtvrtek se Babišův ubývající čas protnul s koaliční roztržkou. Média nejprve informovala o tom, že ve štábu Sobotkových poradců vznikla analýza, která se chce ptát po způsobu, jakým miliardář získal svůj holding. Správce státní kasy se následně nechal slyšet, že si tím předseda vlády připravuje půdu pro jeho odvolání.

Sobotka se v reakci odkázal na sněmovní usnesení. Babiš podle něj ohrožuje pověst kabinetu a musí všechna podezření vyvrátit. O dalším postupu v rámci vlády i koalice chce rozhodnout na základě ministrovy odpovědi poslancům. 

Babišovy argumenty: Je to lež, kampaň a snaha mě vyhnat z politiky

Nyní ministr financí dodal do sněmovny dopis pro šéfa dolní komory, sociálního demokrata Jana Hamáčka, ve kterém zopakoval své dřívější argumenty: Kritika způsobu, jakým za půldruhé miliardy dluhopisy pořídil, je prý postavená na lžích. Vše mělo proběhnout legálně, oponenti proti němu vedou organizovanou kampaň a mediální hon.

Sobotka s šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem se Babiše podle jeho vlastních slov bojí, a proto se ho snaží dostat pryč z politiky. „Každý úspěšný podnikatel pochopí, že kariérní politik udělá cokoliv, aby se v politice úspěšní podnikatelé nevyskytovali,“ napsal.

V dopise, k němuž jsou přiloženy dříve zveřejněné zprávy auditorských společností EY a PwC i potvrzení banky o výplatě peněz za dluhopisy, opakuje, že měl dostatek vlastních prostředků k nákupu obligací. Úrok, za který Agrofert dluhopisy v roce 2012 emitoval, byl podle vicepremiéra standardní pro desetileté nezajištěné obligace. Holding také podle něj potřeboval prostředky na rozvoj, proto se k emisi cenných papírů rozhodl.

Babiš odmítl i kritiku za prodej svých firem Profrost a Afeed holdingu Agrofert, který v té době rovněž vlastnil. Prodejní cena akcií podle něj vycházela z odhadované hodnoty obou firem. Skutečnost, že část akcií Profrostu prodal za nižší částku společnosti Rapaces group, vysvětluje opční smlouvou, podle níž se tyto akcie musely prodat za nominální cenu, nikoli za jejich tržní hodnotu. 

Jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony této země.
Andrej Babiš
premiér v demisi

V závěru dopisu Babiš také apeloval na přijetí svého poslaneckého návrhu, který by zajistil danění jednokorunových dluhopisů od 1. ledna 2018. Návrh minulý týden schválila vláda, Sobotka ale tehdy vyjádřil pochybnosti o tom, zda se ho podaří do konce volebního období projednat v parlamentu.

ČSSD chce dopis prostudovat

Dopisem a krizí v koalici se okrajově zabývalo i dopolední předsednictvo sociálních demokratů. Místopředseda strany Milan Chovanec uvedl, že po doručení dopisu si Lidový dům na jeho prostudování vezme několik dní.

„Premiér čeká na dopis, musí se s ním seznámit, nějak ho zanalyzovat, dřív než 2., nebo 3. května to nebude,“ uvedl s tím, že jenom Sobotkovi přísluší konečné rozhodnutí, zda Babiše odvolat. „Odvolání ministra Babiše jsme vůbec neřešili, to grémiu ani nepřísluší.“ 

Štve mě, že dosavadní dobrá pověst a úspěšná práce mé vlády je devastována neschopností ministra financí vysvětlit a řešit problémy, jako jsou třeba jeho korunové dluhopisy.
Bohuslav Sobotka
premiér

Babiš čeká, že premiérovi vysvětlení stačit nebude. Zatím nestačí pravici

Sám Babiš očekává, že premiéra jeho vysvětlení neuspokojí. „Dopis je, myslím, velice odborný. Ten, kdo nepodniká, nebo se téhle problematice nevěnuje, tak to možná úplně nepochopí. Transakce jsou složité a většina poslanců jim nerozumí,“ uvedl.

Premiérovo chování označil za nestandardní – měl se prý s celou záležitostí nejprve seznámit. „Kdyby se pan premiér choval korektně, počká na dopis a dá ho přečíst ekonomickým diletantům Špidlovi a Píclovi, kteří tam určitě zase něco vymyslí, a bude reagovat až poté,“ řekl.

Za nedostatečný už dopis označila TOP 09. „V žádném případě nemůže rozptýlit pochybnosti, které sněmovna projednávala. Na tahu je nyní předseda vlády, kterého sněmovna oslovila, ať nějakým způsobem koná, či nekoná,“ prohlásil Miroslav Kalousek. Neočekává, že se Sobotka svého ministra financí zastane. „Za tohle by politickou odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah.“

Stejně mluví i šéf občanských demokratů Petr Fiala. „Ministr Andrej Babiš pochyby o svých financích nerozptýlil,“ řekl. „Na tahu je nyní premiér. Teď už vyčerpal možnosti řečnění a musí jednat. Domnívám se, že už dnes nemá jinou možnost, než Andreje Babiše odvolat.“