Ruští vyšetřovatelé: Rozbor DNA prokázal Prigožinovu smrt

Ruští vyšetřovatelé prohlásili, že Jevgenij Prigožin zemřel při středeční nehodě letadla. Genetická analýza podle nich ukázala, že identita zemřelých souhlasí se jmény uvedenými na seznamu pasažérů. Na palubě bylo s Prigožinem dalších devět lidí, mimo jiné jeho pravá ruka Dmitrij Utkin. Mezi mrtvými jsou i tři členové posádky.

Ruský úřad pro vyšetřování leteckých nehod už v pátek uvedl, že podrobil deset těl nalezených na místě pádu letounu testům DNA. „Molekulární genetické testy jsou dokončené. Na základě jejich výsledků byla určena totožnost všech deseti mrtvých. Odpovídá jmennému seznamu uvedenému v letovém plánu,“ sdělila mluvčí ruského vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková.

Vedle Prigožina a Utkina byl na palubě také šéf logistiky wagnerovců Valerij Čekalov.

Letadlo se ve středu zřítilo v Tverské oblasti, příčina neštěstí není dosud známá a nevyjádřili se k ní ani vyšetřovatelé. V pátek úřady informovaly o nálezu černé skříňky.

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Rusku Vladimír Votápek (Piráti) v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že prohlášení ruských vyšetřovatelů o ztotožnění obětí má z informačního hlediska jen velmi malou až téměř nulovou hodnotu. „Vyšetřovací výbor samozřejmě vždy potvrdí to, co po něm bude Kreml chtít. A to, že Kreml chce, aby si veřejnost myslela, že Prigožin byl na palubě a že je touto dobou mrtvý, je zřejmé už několik dní,“ poznamenal.

Na internetu se ale kvůli Prigožinovým sporům s ruským vůdcem Vladimirem Putinem nejvíce spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen nebo že na jeho palubě explodovala bomba. Mluvčí ruského prezidenta v pátek jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným cestujících, kteří byli na palubě letounu. Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

„Hromosvod pro napětí v ruské společnosti“

Prigožin byl podle Votápka do určité doby pro Putina velmi užitečný. „Dělal pro Kreml spoustu špinavé práce v zahraničí, v Africe. Po jeho zapojení do agresivní zločinné války na Ukrajině odvedl spoustu černé práce i tam a vysloužil si obvinění z mnoha válečných zločinů,“ připomněl. Ve chvíli, kdy však Prigožin začal kritizovat okolí ruského vůdce, se pro Kreml stal podle analytika nebezpečným. „Protože se mohl stát jakýmsi hromosvodem, přes který by se vybilo napětí v ruské společnosti,“ zdůvodnil.

Votápek se domnívá, že Prigožin může Kremlu chybět krátkodobě. „Ale nemyslím si, že jeho nepřítomnost není zaplnitelná,“ poznamenal. Myslí si také, že se Kreml bude snažit, aby o wagnerovce jakožto „nástroj zahraniční politiky“ nepřišel. „A cosi jako novou Wagnerovu skupinu v Africe se pokusí udržet,“ dodal.

Studio ČT24: Analytik Vladimír Votápek o ruském potvrzení smrti Prigožina (zdroj: ČT24)