Ruští turisté dali na sítě záběry z dění po útoku na Krymský most. Prozradili polohu protivzdušné obrany

Události: Nové výbuchy u Krymského mostu, Moskva hrozí odvetou (zdroj: ČT24)

Nad Krymským mostem, který spojuje nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov s Ruskem, byl v sobotu  vidět kouř. Podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se v místě ozvaly dvě série výbuchů. Okupační správa tvrdí, že v Kerčském průlivu sestřelila celkem tři rakety a že most nebyl poškozen. Místní kanály na platformě Telegram uvádí, že existuje možnost, že most mohl utrpět zásah. Provoz na mostě byl opakovaně přerušen. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“. Ukrajina dění nekomentovala. Do problémů se dostali někteří ruští turisté, kteří z dění u mostu pořídili záběry.

Šéf krymské okupační správy Sergej Aksjonov nejprve uvedl, že ruská protivzdušná obrana sestřelila v Kerčském průlivu dvě ukrajinské rakety. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti dodalo, že Ukrajina se pokusila most zasáhnout raketami S-200 a že útok se obešel bez obětí. Později Aksjonov uvedl, že byla sestřelena ještě jedna raketa. 

Web Novoje vremja po prvním útoku napsal, že podle místních telegramových kanálů byly v průlivu slyšet čtyři exploze. Jeden z kanálů po něm publikoval video, které ukazuje, že po rozptýlení zůstal kouř na jednom místě, což by mohlo naznačovat zásah. Další z kanálů tvrdí, že most podle některých zpráv přišel o dva pilíře, ale sám jeho autor dodává, že tyto informace nejsou ověřené.

Při druhém útoku zahřmělo podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) explozí víc než pět, místní obyvatelé mluví podle webu listu Ukrajinska pravda o osmi výbuších, osm explozí uvádějí i telegramové kanály, píše web Novoje vremja.

Přestože nad mostem je podle snímků ze sociálních sítí vidět kouř, podle Aksjonova most nebyl poškozen. Aksjonovův poradce Oleg Krjučkov po první sérii výbuchů řekl, že důvodem výskytu kouře je „zvláštní kouřová clona“, citoval ho web Novoje vremja.

Ruští turisté zveřejnili citlivé informace

Ruští dovolenkáři na člunech se zřejmě mylně domnívali, že jde o místa zásahů. „Támhle také dopadla raketa. Koukejte na to. Jedna, druhá, třetí a čtvrtá,“ uvedl jeden z ruských turistů na Telegramu. 

Po druhém útoku okupanti opět oznámili, že spustili „kouřovou clonu,“ píší ukrajinská média. „Právě teď zafungovala protivzdušná obrana v našem přístavu. Odtamtud stříleli a tady ji (raketu) trefili,“ informoval jeden z obyvatel Krymu.

Na sociálních sítích se poté objevilo mnoho záběrů mostu i míst, odkud byl vypouštěn dým. Ruští turisté ale zveřejnili i fotografie, které prozradily postavení systémů protivzdušné obrany. Kvůli prozrazení citlivých informací pro ně dorazila policie rovnou na pláž. „Omlouvám se, že jsem natáčel protivzdušnou obranu. Už se to nebude opakovat. Podporuji speciální vojenskou operaci,“ zdůraznil následně na videu jeden ze zadržených turistů.

Ruské ministerstvo zahraničí útok na most odsoudilo a varovalo, že nezůstane bez reakce. Úder označilo za teroristický. Podle Moskvy vystavil nebezpečí životy nevinných civilistů.

Moskva tvrdí, že odrazila dronový útok na Krym

Ruské ministerstvo obrany podle zpravodajských agentur už dříve uvedlo, že ruská armáda v noci na sobotu odrazila útok dvaceti ukrajinských dronů na objekty na Krymském poloostrově. 

Systémy protivzdušné obrany podle ministerstva sestřelily čtrnáct bezpilotních letounů, dalších šest dronů bylo zneškodněno elektronicky. „V důsledku zmařeného teroristického útoku nedošlo k žádným zraněním ani škodám,“ cituje ze zprávy ministerstva agentura Interfax.

Krymský nebo také Kerčský most je důležitou civilní i vojenskou spojnicí mezi okupovaným poloostrovem a pevninským Ruskem. Rusové ho postavili po nelegální anexi v roce 2014. Od začátku plnohodnotné ruské invaze loni v únoru se stal most dvakrát terčem velkých útoků, loni v říjnu a letos v červenci. Ukrajina později potvrdila, že na obou úderech se podílela její tajná služba SBU. 

Kyjev označuje Krymský most za svůj legitimní vojenský cíl, protože přes něj Rusko přepravuje mužstvo, zbraně i munici, které pak končí na frontových liniích.