Rusovi, který je ve vězení za protiválečný obrázek své dcery, zatím nechali rodičovská práva

Rus Alexej Moskaljov, který se dostal do vězení i kvůli protiválečnému obrázku své třináctileté dcery Máši, zřejmě nepřijde o svá rodičovská práva. Další soudní jednání, které se mělo ve středu konat v ruském městě Jefremov, bylo nakonec kvůli mimosoudnímu řešení zrušeno.

Moskaljovova dcera Máša loni na jaře namalovala ve škole při výtvarné výchově obrázek, na němž je ukrajinská vlajka s nápisem „Sláva Ukrajině“ a ruská vlajka, na níž stojí „Ne válce, Putinovi“. Na obrázku je i žena, která drží za ruku holčičku a dlaní se snaží zastavit rakety letící z Ruska.

Případ odsouzeného Moskajlova vzbudil velkou mediální pozornost po celém světě. Poté, co vedení školy informovalo policii, byl Moskaljov obviněn z diskreditace ruské armády kvůli příspěvku na sociálních sítích.

Letos v březnu byl zadržen a umístěn do domácího vězení a jeho dcera do dětského domova.  Přestože Moskajlov z domácího vězení uprchl, ruské úřady ho dopadly v Bělorusku a nakonec byl odsouzen na dva roky vězení. 

Po soudních jednáních mu nakonec zřejmě nebudou odebrána rodičovská práva, jak nejprve navrhoval žalobce. „Marie Lvovová-Bělovová, která je mimochodem podezřelá spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem z únosu ukrajinských dětí do Ruska a byl na ni vydán mezinárodním tribunálem v Haagu zatykač, ve středu sdělila, že Máša žije se svojí matkou, chodí do školy, a proto není důvod zbavovat rodičovských práv jejího otce, který je v tuto chvíli v ruském vězení,“ shrnul zpravodaj České televize v Rusku Karel Rožánek. 

Dívka žije stále u své matky

Matka dívky, Olga Sitčichinová, která se o výchovu dcery v posledních letech nestarala, nejprve podle ruské zmocněnkyně pro práva dětí Marije Lvovové-Bělovové odmítla po zatčení bývalého muže vzít Mášu k sobě a písemně požádala o umístění dívky do dětského domova. 

Po zahájení soudu o zbavení rodičovských práv se nakonec ale její matka rozhodla o Mášu starat a své dřívější prohlášení stáhla. Podle ruských úřadů byl právě tento krok důvodem zrušení dalšího soudního líčení. 

Rusko zavedlo tresty za „šíření lží“ o ruské armádě a za její „diskreditaci“ krátce poté, co loni v únoru ruská vojska podnikla obnovenou invazi na Ukrajinu. Zákon je namířen proti všem, kdo veřejně odmítají oficiální výklad Moskvy o dění v armádě a v sousední zemi. Za jeho porušení hrozí až patnáct let vězení.