Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení Američana za obchod s drogami

Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení amerického občana Roberta Woodlanda, kterého uznal vinným z pokusu o nelegální výrobu a prodej omamných látek. Napsala to ve čtvrtek ruská státní agentura TASS s odvoláním na moskevskou prokuraturu. Woodland se podle svého obhájce Stanislava Kševického částečně přiznal. Agentura AP ale píše, že se jeho obhájci chtějí odvolat, protože mu úřady vinu neprokázaly. Před vynesením rozsudku byl půl roku ve vazbě. Ruské bezpečnostní složky zatkly Woodlanda letos v lednu.

Vyšetřovatelé Woodlanda podle ruské státní agentury obvinili ze zapojení se do organizované skupiny, která vznikla kvůli nelegálnímu prodeji omamných látek. Ty se podle nich snažila prodávat bez osobního kontaktu se zákazníky.

Ruské bezpečnostní složky zatkly Woodlanda v lednu. Podle ruských úřadů přemisťoval drogy mezi skrýšemi. Podle Reuters prokuratura uvádí, že převezl asi 50 gramů mefedronu, což je druh amfetaminu. „Byl zadržen při pokusu o ukrytí drog," píše TASS.

Vyšetřovatelé ho podle oficiálního vyjádření ruské státní prokuratury zatkli při činu. Za nelegální obchod s drogami hrozí v Rusku až dvacetiletý trest za mřížemi. Žalobce pro Woodlanda požadoval dvanáct let za mřížemi, soud nakonec trest ještě o půl roku navýšil.

Kševickij podle AP uvedl, že Woodland trpí blíže nespecifikovanými duševními problémy a soud k nim nepřihlédl. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že si je odsouzení Američana v Rusku vědomo a velvyslanectví USA v Moskvě případ bedlivě sleduje. Další komentář Washington neposkytl s odvoláním na ochranu soukromí.

Ruský původ

Podle ruské prokuratury má dvaatřicetiletý Woodland kromě amerického také ruské občanství. Před zatčením žil v Permském kraji.

Jeho jméno se podle agentur AP a Reuters shoduje se jménem muže, který v roce 2020 řekl listu Komsomolskaja pravda, že ho v 90. letech adoptovali ze sirotčince na Urale Američané, s nimiž pak žil v USA. Své adoptivní rodiče prý označil za úžasné, ale chtěl vyhledat biologickou matku v Rusku, a tak se vrátil. Nakonec se s matkou setkal v show ruské televize a v původní vlasti se rozhodl zůstat.

V ruské vazbě zůstávají novináři Gershkovich a Kurmaševová

V ruských věznicích nebo vazbách je v současné době několik amerických občanů. Jedním z nich je novinář Evan Gershkovich obviněný ze špionáže. Proces s ním začal nedávno. Novinář i jeho zaměstnavatel – list The Wall Street Journal – obvinění ze špionáže odmítají. Bílý dům označil soud s reportérem za vykonstruovaný.

V ruské vazbě čeká na soud také rusko-americká novinářka s bydlištěm v Praze Alsu Kurmaševová. Ruské úřady viní žurnalistku stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) z toho, že se při návštěvě příbuzných nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka. Kurmaševová je také stíhaná za knihu odsuzující ruskou válku proti Ukrajině.

Rusko-americké výměny vězňů

Podle některých diplomatů zadrželi Rusové Gershkoviche pravděpodobně ve snaze pořídit si „zásobu“ amerických občanů, které by mohli vyměnit za ruské občany zadržované na Západě. Rusko a Spojené státy se už v minulosti dohodly na významných výměnách vězňů.

Naposledy se tak stalo v prosinci 2022. Moskva tehdy vyměnila americkou basketbalistku Brittney Grinerovou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta odsouzeného a uvězněného v USA. Grinerová byla před výměnou odsouzena v Rusku za údajné pašování omamných látek, ačkoliv se u soudu hájila, že danou látku má na lékařský předpis.