Rusko zatýká Američany. Dle Washingtonu se je snaží vyměňovat za své zločince v USA

Horizont ČT24: Přibývá Ruskem vězněných Američanů (zdroj: ČT24)

V posledních letech přibývá případů zadržení a odsouzení Američanů, kteří se ocitnou na území Ruska. Často pochybná obvinění, trestaná drakonickými rozsudky, jsou zřejmě motivovaná snahou vyměňovat tyto osoby za ruské trestance zadržované ve Spojených státech. Americké ministerstvo zahraničí svým občanům důrazně doporučuje do Ruska vůbec necestovat.

V Jekatěrinburgu začal soud s Američankou ruského původu Ksenií Karelinovou. Má ruské i americké občanství a přijela domů za rodinou. Policie ji zadržela už v lednu, tehdy jen za údajné výtržnictví. Ve vazbě ale přibyla obžaloba z vlastizrady, protože podle úřadů měla poslat peníze ukrajinské armádě, konkrétně se mělo jednat o 51 dolarů na účet ukrajinské charity v New Yorku. Podle obžaloby použily ukrajinské ozbrojené síly tuto sumu na nákup taktických léků, vybavení, zbraní a střeliva. Ženě hrozí až doživotí. Další stání bylo stanoveno na 7. srpna.

V ruském vězení je však v době kriticky špatných rusko-amerických vztahů nejméně deset Američanů. Washington Moskvu obviňuje, že na ně cílila, aby je mohla využít pro vyjednávání. Za basketbalistku Brittney Grinerovou, vězněnou kvůli kapsli s kanabisovým olejem, získalo Rusko předloni svobodu pro svého obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Nejznámějším z cizích vězňů Ruska je novinář deníku Wall Street Journal Evan Gerškovič. Podle žaloby měl pro CIA shánět tajné informace. Gerškovič i americké úřady to odmítají. Neveřejný soud začne příští středu. „Zkusíme se na proces dostat, jako se snažíme jít k soudům s jinými Američany zadržovanými v Rusku,“ slíbil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Jednou z posledních obětí ruské taktiky je americký voják Gordon Black, který byl právě uvězněn ve Vladivostoku. Cestou z mise v Jižní Koreji letěl v rozporu s rozkazy oklikou a stavil se za ruskou přítelkyní, s níž se seznámil v Koreji. Ta ho po hádce udala policii za údajnou krádež peněz. „Soud mu uložil tři roky a devět měsíců vězení, odpyká si je v kolonii s běžným režimem,“ prohlásil ruský státní zástupce Maksim Koval.

Americké ministerstvo zahraničí usiluje například také o převoz amerického podnikatele Paula Whelana, který je uvězněný v Rusku za údajnou špionáž.